сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОмазненият черен дроб се вижда по лицето

Омазненият черен дроб се вижда по лицето

Омазненият черен дроб е предпоставка за серизони здравословни проблеми, затова е важно да се разпознават неговите симптоми. Повишава се рискът от диабет, метаболитен синдром и редица болести на черния дроб. Може да се диагностицира с лабораторни изследвания. По-интересното е, че има симптоми като промени по лицето и кожата, които могат да сигнализират за омазнен черен дроб (стеатоза).

Причини за омазнен черен дроб

Омазненият черен дроб може да бъде алкохолен или неалкохолен по природа (във последния случай се причинява от диета с високо съдържание на мазнини и калории, съчетана с липса на активност). Симптомите на патологията не винаги са очевидни, въпреки че някои хора с този проблем страдат от хронична умора и хроничен коремен дискомфорт.

Също така мастният черен дроб може да се отрази на лицето, което обикновено означава напреднал стадий на патологията. На какви признаци на мастно чернодробно заболяване по лицето е важно да обърнете внимание? Ето какви симптоми посочи ендокринологът Александър Юрочкин.

Симптомите: Подпухнало лице с пъпки и лющеща се кожа

Подпухналост. С напредването на затлъстяването се засяга способността на черния дроб да произвежда протеини, което влошава притока на кръв и отстраняването на течности. В резултат на това лицето става по-подпухнало.

„Подпухналостта на лицето, клепачите и тъмните кръгове под очите, изразените бръчки около очите и устата, както и жълтеникави белтъци са типичен външен вид на човек с омазнен черен дроб“, казва д-р Юрочкин.

Акне. Увеличаването на мазнините в черния дроб му пречи да функционира нормално като основен кръвен филтър. В резултат нивото на потенциалните токсини се повишава, което допринася за кожни проблеми като зачервяване и обриви.

Розацея. Наличието на розацея (зачервяване на лицето) не означава непременно, че човек има мазен черен дроб. Въпреки това, този проблем се счита за един от биомаркерите на тази органна дисфункция.

Обрив и пъпки около устата. Поради заболяване на черния дроб тялото може да не е в състояние да абсорбира ефективно някои хранителни вещества, като цинк. Ако липсва, това може да доведе до дерматит, често се проявява под формата на обриви около устата.

Сърбеж. Според лекаря упоритият или нощен сърбеж, особено по лицето, е един от най-честите признаци на мастно чернодробно заболяване. Това означава повишено ниво на жлъчни соли, които се натрупват под кожата, или повишено количество хистамин. В този случай антихистамините може да са неефективни.

Жълтеница. Това се случва, когато има излишък от билирубин, жълт пигмент, който е страничен продукт от разграждането на червените кръвни клетки. Това е един от най-лесно разпознаваемите симптоми на омазняване на черния дроб по лицето – кожата и бялото на очите пожълтяват.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -