събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидове лечение при акне

Видове лечение при акне

Акнето е неприятно заболяване, което може да има не само козметични причини. Често пъпките, които се възпаляват и правят кожата груба, се появяват за първи път в пуберитета, когато мастните жлези се активират. Понякога проблемът отшумява заедно с периода на съзряване и хормонални проблеми. При някои хора обаче акнето остава и в зряла възраст.

Грижа при пъпки на кожата

Хората с акне трябва да използват сапуни и препарати за лична хигиена с неутрална киселинност (pH). Агресивното миене уврежда кожата, въпреки че тя може да изглежда мазна. На почистената кожа не се нанасят мазни кремове и лосиони, а овлажняващ крем на водна основа. Ако причинителят е лекарство, единствената помощ е да се спре този медикамент. В останалите случаи е добре да се изчака малко, защото акнето може и само да отмине. В случай, че неприятните пъпки и възпалени възелчета по кожата продължат да ви мъчат, възможни са различни лечебни подходи.

Лечението на акне е според тежестта му

При лека форма на акне е достатъчно да се приложи  правилна грижа за кожата. При средно тежки оплаквания също първо се пробва с подходящи външни препарати. Само при много силно оплакване се дават лекарства за вътрешен прием, които действат на целия организъм.

За нанасяне на кожата обикновено се препоръчват препарати със съдържание на бензоилпероксид (Benzoylperoxid). Той убива бактериите и разтваря най-горния слой клетки от кожата. Друго лечебно вещество е азелаинова киселина. Тя затваря мастните жлези. Естествените плодови киселини – алфа-хидрокси киселини, отварят порите на кожата.

При акне може да се приложат и антибиотици – в повечето случаи е външно. Те са ориентирани към бактериите, които най-често са ангажирани с акнето – пропиони. Тези антибиотици се прилагат в комбинация с други лекарства.

За жените понякога се препоръчват противозачатъчни хапчета. Съдържащите се в тях женски полови хормони естроген действат срещу благоприятните за акнето мъжки полови хормони (андрогени).

Дериватът на витамин А – изотретиноин, помага при тежки форми на акне. При жените е важно да е сигурно, че няма бременност по време на лечението и до три месеца след това. Изотретиноин може да увреди нероденото дете. Ако една майка кърми, тя също не бива да взема това лекарство. Действието на препарата е насочено към спиране на прекомерното запушване на мастните жлези.

Има различни медикаменти за акне, като ефектът от тях е изсушаване на кожата и лигавицата. Те могат обаче да повишат нивото на мазнините в кръвта, а в редки случаи да причинят оплаквания в ставите и мускулите.

Белезите от акне се третират много добре с различни пилинги, абразивни процедури на кожата, колагенови инжекции. Добре им действа и кортизол.

Препоръки за хранене при акне

Някои лекари препоръчват да се ограничи консумацията на въглехидрати с висок гликемичен индекс. Това са по принцип захарни изделия, шоколад, бял хляб. След консумацията им кръвната захар се покачва много бързо и също така бързо пада. Препоръката на лекарите включва ограничаване на захарта, газирани безалкохолни, сладкиши, продукти с бяло брашно, макарони, пържени картофи, чипс, корнфлейкс и пица.

При много тежко акне може да се пробва и с отказ от млечните продукти. Ограничението включва и млечни изделия като кисело мляко, извара, сладолед.

Без ограничения може да се ядат зеленчуци, плодове и риба. Това обаче важи и за всяка здравословна диета.

Терапия според тежестта на акнето

Решаващо за успеха на терапията е тя да е назначена според тежестта на заболяването, казва д-р Фалк Оксендорф от Университета във Франкфурт. Не става дума само за броя на пъпките и черните точки. При някои хора дори леката форма може да доведе до оттегляне от активен обществен живот и затваряне. На тях трябва да им се обърне същото внимание като при тежката форма.

Акнето при възрастни често е свързано с някакви хормонални смущения. Някои лекарства също може да причинят пъпки по кожата. Става дума за медикаменти като кортизон, антидепресанти, препарати за епилепсия и някои антибиотици. Ако пациентът смята, че акнето му може да има връзка с даден медикамент, трябва да обсъди това с лекуващия си лекар. В никакъв случай не спирайте назначено от доктор лекарство по ваше усмотрение.

Източник: Spiegel.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -