сряда, 29 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕндоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб

Ендоскопски методи при лечение на иктер (жълтеница) на черния дроб

Иктерът (жълтеницата) е симптом на заболяване най-често на черния дроб, жлъчните пътища или панкреаса и представлява отлагане в съединителната тъкан на билирубин, който не може да се отдели нормално от организма и причиняват жълто оцветяване на очите, лигавиците и кожата. Билирубинът е разпаден продукт от разрушаването на червените кръвни клетки – еритроцитите и нормално след преработване в чернодробните клетки се отделя с жлъчния сок в тънкото черво – дванадесетопръстника.

Какво предизвиква заболяването 

В зависимост от причините иктерът се разделя на: 1) прехепатален (преди черния дроб) – при повишено образуване на билирубин (например при хемолитични анемии, при които се увеличава разрушаването на червените кръвни клетки); 2) хепатален (чернодробен) – при нарушена преработка на билирубина в чернодробните клетки и 3) екстрахепатален – при нарушено отделяне на билирубина от черния дроб.

Често иктерът е проява на хепатити, причинявани от вируси (в нашата страна – хепатитни вируси А, В, С, D), които увреждат чернодробната клетка, нарушават преработването на билирубина. Острият вирусен хепатит А е най-честата причина за жълтеница в страната. Човек се заразява с вируса при лоша хигиена, консумиране на замърсена вода и пр. и затова този хепатит се нарича болест на мръсните ръце. След преболедуване обикновено хората придобиват траен имунитет. Хепатитните вируси В и С се предават по кръвен и полов път и заболяването при тях често хронифицира. Лечението им е трудно, скъпо и нерядко неуспешно. Вероятността за развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб е голяма.

Освен хепатитни вируси черният дроб може да бъде засегнат и при редица други инфекциозни причинители (други вируси – мононуклеоза, аденовируси, цитомегаловирус; бактерии и паразити – лептоспироза, бруцелоза, чернодробен метил), както и токсини. Изключително опасно е натравянето с гъби. Токсините на различните видове мухоморки и др. гъби причиняват много тежка, остра и често фатална чернодробна недостатъчност.

Чернодробно увреждане настъпва и при хронична злоупотреба с алкохол. Алкохолът е най-честата причина за чернодробна цироза и фатална чернодробна недостатъчност. При това заболяване освен пожълтяване се наблюдават и отоци по краката, подуване на корема, силна отпадналост и умора. Промените в черния дроб са необратими. Задължително условие за постигане на някакъв успех в лечението е абсолютното алкохолно въздържание.

Други причини за чернодробна увреда са редките вродени болести, автоимунните болести. Наблюдава се зачестяване на случаите на неалкохолен стеатозен хепатит в западния свят. Заболяването се дължи на прекомерно натрупване на мазнини в чернодробните клетки и се наблюдава при диабетици, затлъстяване и др. болести на „съвременния човек“.

При заболявания на жлъчния тракт и панкреаса се нарушава нормалното отделяне на жлъчен сок в тънкото черво. Такава увреда може да настъпи най-често при жлъчни камъни, хроничен панкреатит, рак на панкреаса или на жлъчните пътища. В медицината такива нарушения се означават с понятието „механичен иктер“ или „механична холестаза“.

Какви са проявите, симптомите?

Симптоми на едно остро запушване на жлъчните пътища например от конкремент (камък) са тежест и болки в дясното подребрие и високо в корема, гадене, повръщане, втрисане и температура, пожълтяване на очите, лигавиците и кожата (иктер). При хроничен панкреатит или рак на панкреаса (жлъчните пътища минават през панкреаса, за да стигнат до тънкото черво) симптоматиката е по-бедна, обикновено за по-дълъг период от време се проявява иктерът, безапетитие, отслабване на тегло, болки в корема и гърба.

Начини и методи на диагностициране

Основни методи на диагностика са образните (ехография, скенер, ядрено-магнитен резонанс) и инвазивните, ендоскопски методи – ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). При това изследване с апарат през устата се достига до изхода на жлъчните пътища и чрез канюла се вкарва рентгенов контраст, което с помощта на модерната рентгенова апаратура показва деформации, стеснения и запушвания на жлъчните пътища. Чрез различни приспособления този диагностичен метод може да прерасне и в терапевтичен. Възможно е в хода на това изследване да се разшири изходът на жлъчните пътища, да се разтрошат и извадят камъните от жлъчните пътища, да се поставят протези при доброкачествени или злокачествени процеси на панкреаса и жлъчните пътища. Всички тези техники се осъществяват за сравнително кратко време и често спестяват на пациентите по-високо рискови и удължаващи болничния престой хирургични интервенции.

Как се лекува

Лечението, което се предлага на пациентите обикновено е хирургично, но все по-често в малкото модерни медицински центрове в страната се обсъждат възможностите на ендоскопските техники. Това е класически пример за така популярните безкръвни методи на лечение. Лечението се поема от здравната каса и в най-добрия случай налага тридневен болничен престой. Ако хирургичното лечение все пак е неизбежно ендоскопските методи помагат за поставянето на точната диагноза и с това за планиране на възможно най-малката оперативна намеса.

Прогнозата за болния

Прогнозата при жлъчно-каменна болест е добра. След премахване на камъните от жлъчните пътища жълтеницата „изчезва“ за дни. Често при жлъчно-каменна болест се установяват и камъни в жлъчни мехур, което налага след ендоскопско премахване на камъните от жлъчните пътища да се проведе и оперативно отстраняване на жлъчния мехур, което в болница „Софиямед“ е възможно да се осъществи безкръвно.

При злокачествените заболявания ендоскопските техники позволяват своевременно поставяне на диагнозата и с това подобряване на прогнозата. Протезирането на жлъчните пътища осигурява нормалното оттичане на жлъчния сок, намалява иктера и прави възможно по-нататъшното лечение на основното онкологично заболяване.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. на хранопровод, стомах и дуоденум със среден,  голям и много             голям обем и сложност при лица над 18 години

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -