сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПланинският лимон бори стреса, помага на бъбреците

Планинският лимон бори стреса, помага на бъбреците

Полезните качества на лимона са добре известни, но в последно време все по-популярен сред природолюбителите става и планинският лимон, който се налага и като противостресово средство заради високото съдържание на янтарна киселина. Тя подпомага дейността на бъбреците, подпомага нормализирането на алкално-киселинното равновесие на кръвта и възстановява силите на възрастни и крайно изтощени хора.

Янтарната киселина се съдържа и в кехлибара, който е известен и като камък на магическото прочистване и предпазва от негативна енергия.

Освен нея планинският лимон съдържа още 4 киселини – лимонена, ябълкова, винена и аскорбинова, която не се акумулира от организма и се приема с храната. Голямото количество аскорбинова киселина (витамин С) поддържа нервната система, което е много важно за днешния динамичен и напрегнат начин на живот.

В един планински лимон съдържанието на витамин Р и на пектин е колкото в пет култивирани. Количеството на витамин Р достига 910 мг% или е 10 пъти повече, отколкото в ябълките. Има антиалергично и антивирусно действие. Помага при разширени вени, кървящи венци, световъртеж, лечение на ревматизъм, хипертония, стомашна язва, отравяне. Пектинът абсорбира отровите от тялото и ги изхвърля навън.

Планинският лимон е пренесен в България от Памирската ботаническа градина в Хорог (4000 м.н.в.) преди близо 50 години. Поради силно киселия вкус на плодовете му е трудно да се консумира директно. Те могат да се настържат или изстискат и да се добавят към храната. От тях се получава чудесен сок, който може да бъде естествен заместител на оцета и лимона, а с него се овкусяват различни храни. Ако се подслади, сокът може да се пие като освежителна напитка. Плодовете могат да бъдат нарязани и изсушени. Естествените лимонови резенки са приятно кисели на вкус и пазят полезните си качества.

СНИМКА: АРХИВ

 

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -