четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДават още 17 млн. лв. за лекарства на онкоболните

Дават още 17 млн. лв. за лекарства на онкоболните

Още 17 млн. лв. за лекарства на онкоболните гласува Надзорният съвет на здравната каса, съобщиха от вемодството. Парите ще дойдат от спестени средства по други пера. Причината за увеличението на бюджета за тези медикаменти е, че разходите непрекъснато нарастват.

При направен анализ на периода януари-април беше установено, че разходите надвишават предварително заложените средства. През първото тримесечие на 2013 година разходите за тези лекарства възлизат на 38 397 987 лева, което представлява ръст с 11% в сравнение с разходите за второто полугодие на миналата година.

С цел подсигуряване на необходимата лекарствена терапия на онкологично болните пациенти през второто тримесечие на тази година, Надзорният съвет одобри сумата от 40 723 231 лева, с която да бъдат заплатени заявените средства за периода. Възложено е на директорите на районните здравноосигурителни каси да актуализират прогнозните месечни стойности на болниците, предвидени за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, за първо полугодие на 2013 година.

От 2011 година НЗОК постепенно започна да заплаща лекарствата за онкологично болни пациенти, с което им беше осигурено най-съвременно и ефективно лечение. Премахнати бяха листите на чакащи, като всички пациенти започнаха да получават навреме необходимата им терапия.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -