сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБългарката не дава ампутация на гърдата дори когато е болна

Българката не дава ампутация на гърдата дори когато е болна

Профилактичната мастектомия, която разбуни духовете и у нас, след като на нея се подложи холивудската звезда Анджелина Джоли, не е възприета като практика, за да не заболее някоя жена от рак на гърдата. Това обясни доц. Д-р Красимир Мурджев, зам.-началник на клиниката по гръдно-коремна хирургия в Университетска болница „Св. Георги“.

Джоли обяви, че е ампутирала двете си гърди, защото носи дефектен ген, който повишава риска от рак на гърдата с 87%. От медицинска гледна точка решението на актрисата е спорно, защото има голяма вероятност коварната болест да се появи, но тя може и да не се развие. При над 20% от жените има повишен риск от коварното заболяване. Това се установява с генетични проучвания, като тестът струва около 2000 евро. При тях в кръвните клетки се търсят генетични нарушения, влияещи върху производството на белтък в организма.

В Пловдив такива изследвания не се правят изобщо, твърди доц. Мурджев. А в България подобни скрининги се организират целево по определени здравни програми, които осигуряват финансирането на изследванията за жените. Затова и реално профилактичните мастектомии не са масово приложими.

Пациентките биха могли да се изследват по свое желание за риск от рак на млечната жлеза. Ако са сред застрашените, в България е въведена практика да бъдат наблюдавани периодически с методите на образната диагностика. Това означава през няколко месеца – между 3 и 6, жената да бъде пращана на ехография и мамография на млечната жлеза. Овен това се правят изследвания с туморни маркери. Така раковото образувание може да бъде хванато в ранен стадий и отстранено, а изходът за паиентката да е възможно най-благоприятният.

Възможно е да бъдат ампутирани и двете гърди на жена, след като бъде преценена от специалисти степента на риска. Решението обаче е лично и много българки не искат да се оперират дори и при поставена диагноза рак на млечната жлеза. Ако опасността от поява на болестта е много висока, вероятността да се развие рак остава голяма обаче и след интервенцията. Зависи как е изпълнена операцията, дали е останала паренхимна тъкан, както и дали яйчниците продължават да функционират. Не случайно Анджелина Джоли обяви, че следващата профилактична мярка при нея ще бъде да отстрани и тях. А и точно този орган е станал причина за смъртта на майка й на 56-годишна възраст, припомни доцентът. Затова наблюдението на пациентките задължително трябва да продължи.

Хирургът отбеляза, че в медицината е доказано, че освен наследствения фактор ракът на гърдата се провокира от дълговременната употреба на хормонални противозачатъчни препарати, които водят до хормонален дисбаланс. Пиенето на хапчета антибебе повече от 5-6 години за някои жени може да се окаже и фатално, предупреди лекарят. Медиците съветват дамите и особено младите момичета периодически да редуват различните предпазни средства.

Доц. Мурждев подчерта, че различните възпалителни процеси в млечните жлези, наричани мастити, не повишават риска от рак. Има някои мастопатии са опасни и пациентките трябва да бъдат следени. При наличие на фиброаденом, който е доброкачествен тумор, на млечната жлеза трябва да се отстрани оперативно. Той също се появява при хормонална пренастройка на организма след 30-годишна възраст и най-често по време на климактериума. Това заболяване доста стресира жените, които си откриват бучка на гърдата. Хубавото е, че търсят консултация лекар и така е премахва този рисков процес като профилактична мярка.

Имплантите не причиняват рак на гърдата, но проблемът при тях е, че след 20 години остаряват и трябва да се подменят, за да не изтече силиконът. От него могат да възникнат усложнения – абактериални възпалителни процеси, които са опасни, заяви доц. Муржев.

Според пловдивския хирург и в България е необходимо да се въведе скрининг сред жените от определени рискови групи, независимо, че ще струва десетки милиони лева. По-важно е обаче държавата да изработи регламент за мастектомиите. Не изключвам пациентки да отстранят гърдите си, а след това съжалят и да заведат дело срещу хирурга, защото не ги е разубедил, мотивира се доц. Мурджев.

Свързана тема: Изповедта на Джоли: Ампутирах и двете си гърди заради риска от рак

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -