сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДефибрилатор на всяко обществено място искат кардиолози

Дефибрилатор на всяко обществено място искат кардиолози

Да се поставят дефибрилатори на по-оживените обществени места предлагат от кардиологичното дружество, съобщи председателят му доц. Иво Петров. Това е практика в САЩ, Япония и в много европейски страни. Във всички модерни държави на обществени места с голяма посещаемост като училища, аерогари или метро има дефибрилатори, които могат да бъдат използвани незабавно в случай, че има пострадал с внезапна сърдечна смърт.

Наскоро новината, че 11-годишен ученик от столичното 81 СОУ „Виктор Юго“ почина, след като му прилошало в час по физическо, разтърси обществото. Нищо чудно в този случай да е имало някакво вродено заболяване или предразположение и дефибрилаторът, приложен веднага да е можел да помогне, коментира още доц. Петров. 

Вече има фирми, които са готови да станат спонсори за закупуването на такава техника. Това е щедър жест, като се има предвид, че дори не всички линейки са оборудвани с дефибрилатори. Друг, по-сериозен проблем е, че по българското законодателство единствено и само лекар има право да прави дефибрилация. „Немислимо е да се очаква в критична ситуация до апарата да има лекар. Трябва да се направи национална програма за обучение на пожарникари, полицаи и медицински сестри, фелдшери. Да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатора“, посочи доц. Петров.

За да стане възможно това, е необходимо да се направят някои нормативни промени. Още по-важно е тези апарати да са поставени на ключови места като се има предвид, че линейките у нас обикновено се бавят. Така упълномощените да работят с дефибрилатора няма да чакат „Бърза помощ“ да пристигне, а ще действат на мига. Дружеството на кардиолозите ще се опита да влезе в директен контакт с институциите, за да стане нормативната промяна, допълва председателят му.

„Когато става дума за високофреквентно ритъмно нарушение, най-често камерно мъждене, дефибрилацията се оказва животоспасяваща. Тя прекратява ритъмното нарушение, което е потенциално фатално. Това позволява да се изчака спокойно екипа на „Бърза помощ“, които поемат след това пациента“, пояснява доц. Петров. Наскоро дружеството на кардиолозите организира научен форум за спортното сърце. Там стана ясно, че активното физическо натоварване може да провокира появата на ритъмни нарушения, за които човек има генетично предразположение. Някои от тях завършват фатално, както се вижда понякога от репортажите за световни спортни събития. В някои страни хората, които се занимават активно със спорт, минават на специален скрининг. 

Свързани теми: Акция с безплатно мерене на кръвното за Деня на хипертонията, 17 май

АПРИЛ: Не могат да открият причината за предсърдното мъждене при всеки седми болен

Рехабилитация раздвижва след инфаркт за две седмици

Защо пулсът често се ускорява?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -