петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНе могат да открият причината за предсърдното мъждене при всеки седми болен

Не могат да открият причината за предсърдното мъждене при всеки седми болен

Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм. Сърцето бие неравномерно, най-често ускорено. Къде възниква проблемът? Сърцето разполага с 4 кухини – двете малки предсърдия и двете големи сърдечни камери. Между предсърдията и камерите има клапи, те служат като вентил, за да не навлиза кръвта в предсърдията. За да транспортират кръвта към камерите, предсърдията се свиват. Щом камерите са пълни, те изтласкват кръвта в кръвообращението.

При предсърдното мъждене този координиран процес е нарушен. Предсърдията не се свиват, а потръпват с висока честота – 350-600 пъти в минута. По този начин се накърнява способността на камерите да помпят кръвта, а също и цялостната дейност на сърцето. Причините за предсърдното мъждене може да са различни. Най-често причината е сърдечна недостатъчност, високото кръвно и напредналата възраст. 6-10% от хората над 80 г. развиват смущения на сърдечния ритъм. Може да има увредени сърдечни клапи, заболяване на сърдечния мускул (кардиомиопатия), коронарна болест или хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза). По-рядко причината може да е хронична зависимост от алкохола и никотина. Ако се случи при деца, причината е вроден дефект на сърцето. При около 16% или всеки седми от пациентите не може да бъде открита органична увреда като причина за предсърдното мъждене.

Симптомите може да са от минимални, едва доловими оплаквания, до тежък световъртеж и сърдечна слабост. Често пациентите се оплакват от задух, болки в гърдите и прескачане на сърцето. Електрокардиограмата е най-лесният начин да се установи предсърдното мъждене. За изясняването на причините обаче се прилагат други изследвания като например ехокардиография (изследване с ултразвук). Има смисъл да се изследва и кръв, така може да се установи повишена функция на щитовидната жлеза като първопричина.

Предсърдното мъждене се лекува с различни медикаменти, които нормализират сърдечната честота. Продължат ли оплакванията, може да се приложат и методите на електрофизиологията. Наред с това терапевтът предписва средства за разреждане на кръвта, за да предотврати усложнения, например инсулт.

Има различни видове предсърдно мъждене:

– на пристъпи – аритмията се появява като пристъп и изчезва след броени часове или дни;

– продължаващо (персистиращо): Сърцето не може да се върне само към нормалния си ритъм. Чрез специални мерки той все пак може да се постигне и да се възстанови нормален ритъм.

– Перманентно предсърдно мъждене – то не се повлиява от обичайните мерки.

Основна опасност при предсърдното мъждене е свързана с нарушената циркулация на кръвта. Така може по-лесно да се образуват тромби. Рискът те да се появят в предсърдията е по-голям. Тромбът може да попадне оттам в кръвообращението и да запуши важен съд – например в мозъка. Възниква животозастрашаваща емболия, казано иначе – инсулт.

Има специални медикаменти, които могат да забавят предаването на импулсите в предсърдията и така да понижат сърдечния ритъм. Към тях спадат бета-блокерите, които се свързват с определени места в сърдечния мускул – бета-рецептори, и така повлияват на сърдечния ритъм. Блокери на калциевите канали като верапамил влияят по подобен начин. При трайни ритъмни смущения се прилагат и пейсмейкъри, които подават необходимите електрически импулси, за да работи сърцето както трябва.

Ако нито един от тези методи не помогне за трайно справяне с проблема, се прилага т.нар. катетърна аблация. Със специален тънък катетър се прониква през голям кръвоносен съд (най-често от бедрото) чак до сърцето. В повечето случаи се прегарят нервни окончания на белодробната вена в предсърдието. Особено важно е да се предотврати образуването на тромби, като за целта се изписват съответните медикаменти.

Проф. Томас Майнерц, консултант по тази статия, е директор на клиника и поликлиника за обща и интервенционална кардиология, Университетски център за сърцето в Хамбург. Материалът има инфрмационна цел и не дава насоки за самолечение. 

Свързани теми: Лазер може да излекува напълно предсърдно мъждене

Слагат за първи път у нас нов тип кардиостимулатор

Защо пулсът често се ускорява?

Кафе след пържолата пази от атеросклероза

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -