събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзповедта на Джоли: Ампутирах и двете си гърди заради риска от рак

Изповедта на Джоли: Ампутирах и двете си гърди заради риска от рак

Анджелина Джоли се е подложила на двустранна превантивна мастектомия – операция за ампутирането на двете гърди. Тя самата признава това в разтърсваща изповед, публикувана във в. „Ню Йорк таймс“ под заглавието „My Medical Choice“ (Моето медицинско решение). Причината е, че нося в себе си „дефектният“ ген BRCA1, който увеличава значително риска да се разболея от рак на гърдата или на яйчниците, признава известната актриса.

Операцията на 37-годишната Джоли е била през април. Майката на Анджелина почина от рак на яйчниците на 56-годишна възраст. Дъщерята наследила от нея генната мутация. Тя живя достатъчно, за да види първите си внуци, но някои от децата ми нямат шанса да я познават, да видят какъв прекрасен човек беше, пише в статията си Джоли. Тя признава, че решението за мастектомията не било лесно, но е доволна, че тя вече е приключила.

Генът BRCA1 увеличава с 87% риска от рак на гърдата и с 50% от тумор на яйчниците при Анджелина. Осъзнавайки, че това е реалност за мен, взех решението за мастектомията, пояснява тя. Холивудската звезда отначало пазела в тайна операцията, но след това решила да разкаже публично за нея с идеята да помогне и на други застрашени от болестта жени. След интервенцията рискът от рак на гърдата при нея паднал до 5%.

Джоли живее с Брад Пит, с когото отглеждат три собствени и три осиновени деца. Сега синовете и дъщерите ми няма да живеят в страх, че ще загубят майка си заради рака, пише още Анджелина.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -