сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАнтибиотиците са част от лечението на розацея

Антибиотиците са част от лечението на розацея

Розацеята е широко разпространено възпалително заболяване на лицето. Проявява се чрез зачервяване, пъпчици и възпалителни възелчета. Често засяга хора на средна възраст. Въпреки че болестта не се лекува, в повечето случаи може да се постигне съществено подобрение на вида на кожата – с медикаменти или с лазер.

Розацея протича в различни стадии

В началото кожата е зачервена поради разширените кръвоносни съдове, особено по бузите и носа. На по-късен етап зачервяванията остават по-трайно. Брадичката и челото също може да бъдат засегнати. С напредването на болестта се появяват пъпчиците по кожата. Още по-късно възникват и възпалените възли по кожата, може да се стигне до картина като топче на върха на носа или оточни места, подутини по кожата.

Срещу възпаленията обикновено се предписват антибиотици от групите тетрациклини и макролиди, също и за външна употреба нитромидазоли и ацелаинова киселина. Изотретиноин, дериват на киселината на витамин А, носи съществени странични ефекти – дразни кожата, лигавицата и съединителната тъкан, причинява главоболие и смущения на черния дроб, евентуално и депресия. При жени се прилага само ако е абсолютно сигурно, че няма бременност заради отровния ефект върху ембриони.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кожата на лицето издава много болести 
Кислород под налягане подмладява кожата
Витамини и хиалуронова киселина връщат свежестта на кожата

С лазер трайно се свиват мастните жлези

Наред с медикаментозната терапия, при розацеята е възможно и лечение с комбинация от диоден и цветен лазер. Целта е трайно свиване на мастните жлези, успокояване на възпалените и зачервените места. В някои случаи диодният лазер може да замести лекарствата. Това спестява доста странични ефекти на пациентите.

Като втора крачка лекарите третират кожата с цветен лазер, за да повишат ефекта от терапията. Неговата светлина убива бактериите, които причиняват розацеята, казва д-р Йоханес Мюлер-Щайнман, дерматолог и директор на Кожния център в Кил. Същевременно се потиска възпалението и се намалява вроговяването на мастните жлези.

Пациентите сами могат да подкрепят лечението. Първо – да обръщат повече внимание на щадяща грижа за лицето, да се откажат от алкохол, цигари и люти подправки. Кожата трябва да се пази от прекалено много слънце, като се слага адекватен слънцезащитен крем.

Източник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -