неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов апарат за неинвазивна диагностика на ретината в Пловдив

Нов апарат за неинвазивна диагностика на ретината в Пловдив

Единственият на Балканския полуостров апарат за неинвазивна диагностика на съдовете на ретината на окото – „AngioView“ заработи в пловдивския медицински център „ВизАрт“. Това съобщи известната очна лекарка д-р Гергана Попова, управител на лечебното заведение.

Апаратът е внесен от САЩ. Той намира приложение при пациенти, за които има съмнение, че страдат от влажна форма на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, запушване на съдовете на ретината, глаукома, за които до момента се прави контрастно изследване с „Флуоресцеин“, апликиран венозно. Диагностиката е неинвазивна и безболезнена за пациентите. Апаратът работи, следейки движението на кръвните клетки в съдовете на окото. Изследването продължава между 2 и 5 минути. Резултатите дават възможност на офталмолога да определи състоянието на болния, да постави по-точна диагноза и да назначи терапия. Ако от първия път не бъде поставена диагноза, изследването може да се повтори още на следващия ден, обясни д-р Попова.

Досега този тип диагностика е провеждана с апарат за флоуресцентна ангиография. При нея се поставя контрастно вещество венозно, заради което изследването не бива да се провежда често, тъй като не е напълно безопасно за организма на пациента. За разлика от стария метод с новия диагностиката може да се прави толкова пъти, колкото е необходимо, за да се доуточни състоянието на болния. По време на лечението очният специалист също има възможността да следи динамично с апарата как се развива заболяването.

НЗОК все още не заплаща изследванията, тъй като апаратът е съвсем нов и едва сега си проправя път, но цената не е висока, увериха от медицинския център.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -