вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПри тежки форми на аритмия човек губи съзнание

При тежки форми на аритмия човек губи съзнание

Терминът аритмия се отнася до всеки проблем в честотата или ритъма на сърдечния ритъм на човека. По време на аритмия електрическите импулси може да са твърде бързи, твърде бавни или хаотични, причинявайки неравномерен сърдечен ритъм. При тежка аритмия може да се стигне до загуба на съзнание.

Когато сърцето не бие правилно, то не може да изпомпва кръв ефективно. Когато това се случи, белите дробове, мозъкът и всички други органи не могат да работят правилно и могат да се изключат или да се повредят. Кои са причините и симптомите на аритмия? Според вида и първопричината има различни видове лечение на аритмия. По тези въпроси говори в интервюто проф. Иво Петров, инвазивен кардиолог.

Студът може да провокира спазъм на съдовете

Проф. Петров, може ли рязкото застудяване и промяната на тонуса на кръвоносните съдове да увеличи риска от ритъмни нарушения на сърцето?

Студът е един от факторите, който може да предизвика спазъм на съдовете не само на сърцето, но и на периферните съдове, и може да намали кръвоснабдяването. Затова тези хора, които страдат от коронарна болест на сърцето, се оплакват през зимните месеци от гръдна болка, която при излизане на студено, се засилва.

Особено изразена е при първото излизане на студа, защото тогава спазъмът е по-изразен. Студът може да стимулира и кръвосъсирването. Той е и стресов фактор, а самият стрес увеличава склонността към кръвосъсирване. Така че студът наистина е един от предразполагащите фактори за проблеми със сърцето, една от причините.

доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков

Честотата на сърдечните удари обичайно е от 60 до 90 в мин. Ако са под 60 или пък са над 100 – все говорим за аритмия, макар и различен вид. Коя от тях е по-опасна?

И двете състояния са еднакво опасни. Ако ударите на сърцето са под 60 в минута, това е брахикардия, а над 100 удара – това е тахикардия. Тези нарушения в ритъма понижават сърдечния дебит – с други думи количеството на кръв, която сърцето изтласква, намалява много. От това страдат всички органи – мозък, бъбреци, бял дроб.

Основният риск е за мозъка

Когато дебитът на сърцето падне под една критична стойност, тогава мозъкът се снабдява оскъдно с кръв и човек може да загуби съзнание. Това става както при много високи, така и при много ниски честоти. Висок риск за живота има при ниска честота от 30-35 удара, както и при много висока – над 200 удара в минута. И в двете случая може да се стигне до внезапна загуба на съзнание, което е потенциално фатално.

Има ли начин да се помогне – какво е лечението на аритмия?

Съвременната медицина има решение. При ниска сърдечна честота се слага пейсмейкър. Това е електрически водач на ритъма и когато собствената честота на сърцето падне под някаква критична стойност, между 50 и 60 удара в минута, пейсмейкърът се включва в работа. Той принуждава сърцето да се съкращава с определена честота. Той е един вид страж – не работи непрекъснато, а се включва само ако има нужда от допълнителни електрически импулси.

При висока честота на сърдечния ритъм идват така наречените тахикардии

Те могат да са различен тип, но крайният резултат е еднакъв. Те са несъвместими с живота, тъй като сърдечният дебит пада много и настъпва внезапна сърдечна смърт. Това са внезапни състояния. Към тях са предразположени хора с нарушения на сърдечната електрическа активност – с хипертрофия на миокарда, с нарушения в структурата на камерите на сърцето, които могат да предизвикат ритъмни нарушения, а също така и хора с фини нарушения на електролитите на миокардната клетка, които също могат да предизвикат потенциално фатална тахикардия и мъждене.

При тях и при хора, които са имали такъв епизод, трябва да се сложи кардиовертер дефибрилатор. Това е лечението на тази аритмия. Става дума пак за електрическа машинка, която се имплантира както пейсмейкъра, но има друга функция. Тя подава разряд с по-високо напрежение, който прекратява потенциално фаталното ритъмно нарушение. Не го прави лекарят отвън с външен дефибрилатор, а машинка, която подава разряд с електроди, които са имплантирани в сърцето. И това устройство като лечение подобрява преживяемостта при конкретното ритъмно нарушение, но не предпазва сърцето от хронично увреждане.

Какво може да предпази сърцето от хроничното увреждане?

За да се предпази сърцето от хронично увреждане, трябва да се открие източникът на камерната тахикардия и да се премахне. Прави се аблация на огнището, виновно за камерната тахикардия и това е най-модерният метод.

Какво представлява аблацията?

Аблацията също се прилага за лечение на аритмия. При нея се влиза в кухините на сърцето с катетри, които измерват електрическите потенциали на миокардната тъкан. Предварително от електрокардиограмата ние имаме някаква представа къде може да е огнището. Търсим там и като установим къде е, достигаме дотам с аблационния катетър и го „парваме“ с ток с висока честота. Размерите на огнището обикновено са миниатюрни, 1-2 мм. И го изгаряме. Тези клетки, които са потенциално виновни за възникване на ритъмното нарушение, се унищожават и повече не са електрически активни и не могат да предизвикат нарушение.

проф. Иво Петров

Какво усеща човек и какви са симптомите, които трябва да го заведат на лекар?

Най-често съзнанието се замъглява. Може да се стигне и до припадък. Първото, за което се мисли в тези състояния, са ритъмни нарушения – тежка брахикардия или тахикардия.

Симптоми на леките аритмии са световъртеж, сърцебиене или забавена сърдечна дейност

А човек усеща ли напрежение, че сърцето му прескача или „пърха“?

Най-често не. Основният симптом е загуба на съзнание. Защото в тежките форми ритъмното нарушение възниква внезапно и без предизвестие. Ако е по-лека форма, може да предизвика световъртеж, съпроводен със сърцебиене или със забавена сърдечна дейност. Ако си премери пулса, може да усети забавени удари. Забавеният пулс е друг симптом.

За да не се стига до самодиагноза, какво може да направи човек?

Да направи консултация със специалист. Да се направи холтер за 24 или 48 часа, при който се регистрира кардиограма.

Може ли стрес или физическо усилие – тренировка например, да доведе до аритмия?

Има различни доплънителни причини за аритмия. Екстремните натоварвания, особено при хора, които са предразположени към камерна тахикардия и камерно мъждене, могат да отключат аритмията. Спортисти с високи спортни натоварвания, хора, които са на отговорна работа – летци, ръководители на движение, капитани, трябва да се изследват дали не попадат в рискова група.

Кои са рисковите групи?

Това са най-често хора, които са имали в семейството случаи на внезапна сърдечна смърт или преживели миокарден инцидент – инфаркт например. Защото една от причините за аритмия може да е нарушеното кръвоснабдяване. След инфаркт в сърцето се формират зони с различен електрически потенциал. Зоната, която е безвъзвратно загинала вследствие на инфаркта, има един потенциал, а околните – друг. И това създава условия за възникване на потенциално фатално ритъмно нарушение.

Проф. Иво Петров е специалист по инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник и бивш председател на Дружеството по кардиология.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -