сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияРутинно ЕКГ може да открие предсърдното мъждене

Рутинно ЕКГ може да открие предсърдното мъждене

Правете си периодично ЕКГ, особено ако сте минали 50-те, защото значителна част от пациентите с предсърдно мъждене получават тежки мозъчни инсулти, дължащи се именно на тромбоза на магистрални кръвоносни съдове в главата. Не всеки неравномерен пулс означава предсърдно мъждене. Ако обаче пулсът постоянно е неравномерен, особено при хора над 50 години, това може да е предсърдно мъждене.

Тази аритмия обикновено се установява лесно чрез рутинно ЕКГ. Някои хора имат отделни кратки пристъпи на предсърдно мъждене, които могат да не се хванат лесно на кардиограмата. Научните доказателства са категорични, че рискът да се получи тежък инсулт е еднакъв, независимо дали болният е с постоянно или с епизодично предсърдно мъждене. Препоръчва се на хора над определена възраст, дори и да нямат оплаквания, да си правят профилактично ЕКГ и дори холтер. Известно е, че с напредването на възрастта сърдечните аритмии и особено предсърдното мъждене зачестяват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При тежки форми на аритмия човек губи съзнание
Комбинацията от антибиотици и разреждащи кръвта медикаменти е опасна
Информация, която дава протромбиновото време
Излекуваха с аблация жена с много тежка аритмия

Трябва да се има предвид, че може да има предсърдно мъждене без абсолютно никакви Симптоми. Част от пациентите не усещат абсолютно нищо. В голяма част от тези случаи първият симптом е инсултът. Едва в хода на изследванията на част от болните с инсулт се разбира, че те имат предсърдно мъждене, което е и причината за мозъчния удар.

Какво може да се направи, за да се открие аритмията въпреки липсата на симптоми? Вече има смартфони, които долавят неправилен пулс дори и притежателят им да смята, че всичко с неговото здраве е наред. Много от модерните автоматични апарати за домашно измерване на артериалното налягане също показват, ако сърдечният ритъм не е нормален.

По отношение на самото предсърдно мъждене има различни стратегии – дали ще се търси нормализиране на сърдечния ритъм или на повишената сърдечна честота. Това се решава от кардиолога и от пациента. Но при всички случаи трябва да се провежда профилактика срещу мозъчен инсулт. Това тежко и животозастрашаващо усложнение връхлита значителна част от пациентите с предсърдно мъждене в хода на тяхното заболяване.

През последните години в практиката успешно навлезе ново поколение препарати, които имат доказана роля за предпазването от инсулт при пациентите с предсърдно мъждене, при много добър профил на безопасност. Тези лекарства не позволяват в сърдечните кухини да се формират кръвни тромби, които могат да бъдат изтласкани към мозъка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -