Излекуваха с аблация жена с много тежка аритмия

PRINT

Жена на 50 години с много тежка форма на аритмия бе успешно излекувана в МБАЛ „Токуда Болница София“. Модерната интервенция бе извършена от д-р Васил Трайков, началник на отделение Електрофизиология към Клиниката по Кардиология на японската болница.

Пациентката живяла повече от 20 години във страх, че сърцето й всеки момент отново може да излезе от ритъм и да получи тежък пристъп. Тя още през 90те е диагностицирана, че има допълнителна проводна връзка, но претърпява 3 неуспешни опита за аблация включително и в чужбина. В резултат на неефективните процедури тя получава и усложнения – тромбоза на входната вена, а също така и поставяне на пейсмейкър.

„Тъй като състоянието й продължава да се влошава поради високочестотната аритмия тя реши да потърси помощ при нас“, казва д-р Трайков и допълва, че заради излизането на сърцето от ритъм пациентката често се чувства зле – оплаква се от загуба на равновесие, главозаймаване, чувство за потъване, достига дори до пресинкоп – състояние близко до загуба на съзнание. Електрофизиологът я консултира и планира нова процедура в Токуда.

Интервенцията, наречена аблация, преминава напълно успешно. „ С помощта на тънък катетър, въведен през лявата бедрена вена, достигнахме до структурата на сърцето, наречена „коронарен синус“, който е засегнат от вроден дефект – дивертикул или с други думи разширение“, обяснява д-р Трайков какво всъщност представлява процедурата. „Чрез катетъра и под рентгенов контрол точно локализирахме проблемната зона и с помощта на един от вече въведените катетри беше пропуснат високочестотен ток, който елиминира електрическата активност на връзката, която до този момент е причина за аритмията“, допълва специалистът.

Два дни след аблацията пациентката е изписана напълно излекувана от дългогодишната и опасна аритмия. Д-р Трайков съветва страдащите от аритмии да не отлагат консултацията със специалист по електрофизиология, тъй като тези интервенции са напълно рутинни у нас и се извършват по т.нар. безкръвен метод чрез сърдечна катетеризация и електрофизиологична процедура.

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Излекуваха с аблация жена с много тежка аритмия беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *