понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКомарите хапят по-често хора, които пият бира

Комарите хапят по-често хора, които пият бира

В топлите летни вечери изкушението да поседнем навън е голямо, често обаче атаките на ята комари развалят настроението. Немски експерти коментират най-разпространените митове, свързани с това, кое кара насекомите да ни хапят повече.

Кое привлича и кое отблъсква комарите

Светлината наистина привлича комарите, но не е най-големият магнит за тях. Все пак лампите ориентират насекомите къде са хората. Срещу това помагат само мрежи за комари. Кръвосмучещите обаче са чувствителни към въглеродния двуокис, който силно ги привлича. Човекът обаче неизбежно издишва CO2 и това няма как да се промени. Ако сте на открито, снабдете се с лампа против комари или специална ароматна свещ, която излъчва отблъскваща за насекомите миризма.

Висцералната лайшманиоза уврежда костния мозък, срива имунитета

Обичат ли „сладка кръв“

Има един мит, че комарите обичат „сладка“ кръв. Съдържанието на захар в кръвта им е напълно безразлично, твърдят обаче учените. Паразитите са привлечени всъщност от протеините в нея, които те не могат сами да си произведат. Женските се нуждаят от тези белтъци, за да снасят яйцата си.

Кръвта, която те смучат, служи за продължаване на рода. Дали човекът ще яде нещо сладко, няма никакво значение дали ще бъдете ухапани. Консумацията на алкохол обаче прави човека по-привлекателен за комарите. Ако пиете вечер една-две бири, те ще ви хапят повече, коментира Ула Обермайер от университета в Регенсбург. Това е доказано в проучване.

Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето

Телесна миризма с млечна киселина е като магнит

Има още едно нещо, което действа като магнит на комарите – индивидуалната телесна миризма. Тя има над 300 съставки и до голяма степен зависи от колониите бактерии по кожата. Оказва се, че особено един вид от тях – Staphylococcus epidermidis, събужда апетита на кръвопийците. Това сочи холандско проучване. Друг микроорганизъм – Pseudomonas aeruginosa, пък им действа отблъскващо. В експерименти многократно е доказано, че комарите обичат телесна миризма като на сирене.

„Когато говорим за ухания, които привличат тези насекоми, млечната киселина е на челно място. Ако човекът отделя повече от нея, те ще му налитат повече“, казва още Обермайер. По-честото къпане в случая за съжаление не помага. Душът премахва миризмата за 5-10 минути, но след това комарите отново я усещат.

Съветът на експертите е да се използва репелент. Най-ефективна е съставката в тях DEET. Тя обаче почти не се използва през последните години, понеже се изясни, че може да разлага пластмаса. Също с висока ефективност е друга субстанция Icaridin, която също се слага в репелентите.

Източник: Niels O. Verhulst : Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes, PLoS ONE 6(12): e28991. doi:10.1371/journal.pone.0028991

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -