събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза

Чесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е на мястото на петата чакра, чието име означава „чист, прозрачен“. Затова онези, които не могат да се държат открито по една или друга причина, са предразположени в по-голяма степен към болести на щитовидната жлеза, смята проф. Аджит Кулкарни от Индия, който гостува в София. Съзерцанието на океана или морето, на вълните е начин да балансираме петата чакра, съответно да подобрим и работата на жлезата. Това може да стане още като пеем всеки ден и прекарваме повече време сред природата.

Петата чакра влияе върху някои органи около нея

риба диета полезнаТова са шийни прешлени, гърло, органи в устната кухина (венци, зъби), хранопровод, трахея, щитовидна и паращитовидни жлези. Когато има смущение в работата на щитовидната жлеза се променя и биохимията на целия организъм. Точно тук солите на д-р Вилхелм Шуслер имат голямо значение за възстановяване на баланса, посочва проф. Кулкарни.

Това са 12-те най-важни за функцията на клетките минерални соли, посочени от немския лекар още през ХIX в. Днес те се произвежат разредени като хомеопатичните медикаменти. При проблеми с щитовидната жлеза основната сол е 7 – магнезиум фосфорикум, в комбинация с номера 5 (калиум фосфорикум) и 9 (натриум фосфорикум). За подпомагане н предписаната терапия при тиреоидит на Хашимото помага и сол номер 11 – силицея.

Яжте колкото се може по-малко обработена храна, избягвайте ненаситените мастни киселини за кулинарна обработка и продуктите, приготвени с тях, а също и въглехидратите с висок гликемичен индекс (бял хляб, бял ориз, сладки храни), съветва проф. Кулкарни. Млечните продукти трябва да се намалят, да се употребяват пробиотици. Слагайте на масата по-често океанска риба, чесън, броколи – преди всичко прясна храна, допълва гостът от Индия. Той препоръчва още кърмачетата да не се хранят с адаптирани млека на соева основа. Прекомерното количество изофлавони по принцип можело да отключи или да влоши хипотиреоидизъм, гуша или възли на жлезата.

Флуорът във водата, някои медикаменти и пасти за зъби увеличават риска

щитовидна жлеза хормониТе влияят за появата на щитовидни проблеми. Перхлоратът пък е химикал, който се открива в белината и торовете, също би могъл да наруши производството на тиреоидни хормони. Много малко или прекалено много йод може да увеличи риска от хипотиреоидизъм или гуша. Според проф. Кулкарни има изследвания, че спирането на глутена за 3-6 месеца води до намаляване или напълно изчистване на антителата при автоимунни заболявания.

Една от многобройните токсични съставки на цигарения дим – тиоцинат, е особено вреден за щитовидната жлеза. Добре известен рисков фактор за щитовидната жлеза е радиацията. Кофеинът влошава тремора и усилва хиперактивността на щитовидната жлеза, а употребата на алкохол засилва умората и изтощението.

Свързани теми: Емоции като обида и унижение разболяват щитовидната жлеза

При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Хомеопатия срещу синдрома на прегаряне

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -