петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

Широко разпространеният цитомегаловирус може да провокира развитие на алцхаймер, разкри изследване на мозъка при възрастни хора. Според учени съществува пряка връзка между имунният отговор към вируса и симптомите на заболяването. Трябва да се отбележи, че и други вируси, които причиняват възпаление, може да доведат до патологични промени в мозъка.

Проучването отбелязва, че в САЩ повечето хора са имали в даден момент контакт с цитомегаловируса, който се предава чрез телесни течности и сексуални контакти. Д-р Джули Шнайдер от центъра за алцхаймер в университета „Раш“, Чикаго, анализирала кръв и цереброспинална течност на покойници, починали с доказан алцхаймер или с признаци на тази болест. При 37 души били открити антитела срещу вируса, а при 22 души нямало.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

80% от хората, при които били изолирани антитела, имали повишени нива на възпалителни маркери в цереброспиналната течност. В групата на хора без антитела към вируса изобщо нямало признаци за наличие на такива маркери. При високи нива на антитела в мозъка се откривало също така наличие на агресивния тау-протеин, който образува опасни неврофибриларни възли, свързани с болестта на Алцхаймер.

Много хора са носители на вируса. Той намира благоприятна почва и се развива при отслабен имунитет. Вирусът засяга главния и гръбначния мозък. Възпалението поразява нервните клетки. Освен цитомегаловируса, учените посочиха и друг потенциално опасен вирус – този на обикновения херпес. Допускат, че ваксина срещу тези вируси може да бъде чудесен превантивна мярка в борбата срещу алцхаймер.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -