четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХомеопатия срещу синдрома на прегаряне

Хомеопатия срещу синдрома на прегаряне

Все повече хора страдат от синдрома „burnt out“ – пълно изтощение и загуба на интерес към живота, в резултат на преумора, пояснява д-р Пачова. „От нас се изисква да вършим все повече неща и то все по-бързо, да сме все по-ефективни, никъде и в нищо да не грешим. Това е моделът на перфекционизма, който идва от Запад. Рекламите ни заливат с подобни внушения- перфектна организация, перфектна чистота и перфектен контрол.

Перфектният човек може в крайна сметка много тежко да се разболее. Хубаво е да се стремим към високи резултати, но не с цената на собственото си здраве; да си даваме сметка за това колко наистина можем да понесем.“, коментира лекарката.

Хората са различни – един има силна психика и по-слабо тяло, друг е със стабилно физическо тяло, но лабилна психика. „В практиката си имам много пациенти с проблеми на щитовидната жлеза, които са различни – понижена или повишена функция, тиреоидит на Хашимото. Мога да потвърдя това, което се пише и казва в специализираните издания по холистична медицина: задържаната комуникация, задържаната скръб и тъга са една от основните причини за проблеми на жлезата. Когато става дума за тиреоидит на Хашимото може да има и автоагресия – заради преживяно унижение или голямо разочарование от себе си.

Някои пациенти са обсебени от мисълта, че не са успели, че никога няма да се справят в дадена област“, споделя опита си лекарката. Пациентите идват с различни истории, но зад тях стои едни и същи модели. Много често те дори не го съзнават. Едва по време на самото хомеопатично интервю, когато се изяснява биографията на пациента и възникналите по същото време здравословни проблеми, тогава и самите пациенти започват да разбират в кой момент от живота им стресът е бил по-силен или е станал неуправляем.

В хомеопатията се изучава и символизмът на органите – кой от тях с кои наши модели на мислене и емоция се свързва. Когато човек преживее силен емоционален стрес, той оказва влияние върху жлезите с вътрешна секреция. Според особеностите на организма, ще се разбалансират различни негови системи. Продължителното състояние на тъга отключват сложни механизми, които тепърва ще бъдат изучавани, казва д-р Пачова.

Хомеопатите обаче знаят, че много често продължителната скръб разстройват баланса на водата и солта в тялото. Да вземем за пример пациент, който е преживял загуба на близък човек преди 20 г. и не е успял да излезе от състоянието на скръб. При него много ясно се виждало как постепенно са започнали да се появяват един след друг симптоми на нарушения водно-солеви баланс.

Първо са започнали проблеми с кръвното, кожата е станала суха, появил се е ринит, но сълзите са пресъхнали и той вече не може да плаче. Традиционната медицина все повече приема и разбира психосоматиката.

При стрес се нарушават различни механизми – водно-солевия или киселинно-алкалния баланс, изчерпва се психичната енергия. В такъв момент може да помогне терапията с 12-те есенциални за човешкото тяло минерални соли на д-р Шуслер, която действа на тъканно ниво, съветва лекарката. Тези соли помагат за възстановяване на фундаменталните механизми, важни за правилното функциониране на клетките.

В края на зимата мнозина започват да мислят как да се справят с пролетната умора и да си върнат по-бързо виталността. Преди да посегнем към медикаменти, трябва да си осигурим повече слънце, защото тялото жадува за милувката на лъчите му и за повече кислород, съветва д-р Пачова. Пролетната умора се усеща индивидуално и в зависимост от стреса, който различните хора са преживели през зимата. Обикновено в студените дни излизаме по-малко навън. Запълваме свободното време, като товарим мозъка с повече информация – пишем, четем, гледаме телевизия или сме непрекъснато „в интернет“. Това е натрупване на информационен стрес, за сметка на по-малко сън, заключава специалистът. Усетим ли, че започваме да губим интерес, че ни се нарушава съня, че се будим в определени часове, това е знак, че сме претоварени. В хомеопатията има средства за възстановяване на съня, на нормалното функциониране на организма.

„Мога да посоча много примери. Хората, заети с бизнес, често се въртят в порочен цикъл. Имат дълъг работен ден, прибират се вкъщи и не могат да „изключат“ от задачите. Сипват си малко питие, за да се отпуснат. При някои чашките стават повече. Заспиват пред телевизора, но в 3 часа през нощта се събуждат. Мозъкът е буден и мисли какво предстои да бъде свършено в службата. Към 5-6 ч заспиват, а в 7 часа трябва да стават за работа. Пият кафета, за да се събудят, търсят и други стимуланти – цигари, шоколад, енергийни напитки. В края на деня вече са включили на най-висока скорост и отново трябва да търсят алкохол или медикаменти, за да се отпуснат. Ако подобен цикъл не бъде прекъснат навреме с промяна в начина на живот и/или хомеопатични лекарства – нервите се изострят все повече и има опасност от синдрома „Burn out“, разказва д-р Пачова.

Свързани теми: Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес

Хомеопатията чисти емоционални травми

Индийски професор: Жените грешат, като отлагат бременността

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -