събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюД-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Д-р Лиляна Минчева е завеждаща на отделението по ендокринология в МБАЛ „Пловдив“. В отделението се лекуват болни със захарен диабет – пациенти с остри и хронични усложнения на диабета, както и нуждаещи се от корекция на провежданото лечение. Към отделението е разкрит център за обучение на диабетно болни, в който се извършват и консултации със специалист, относно диабетни усложнения.

– Д-р Минчева, кога един човек е застрашен да заболее от втори тип диабет?

– Един от факторите за появата му е наднорменото телесно тегло, както и честите вирусни инфекции, стресът и напрежението, но само при генетично предразположени пациенти. Повечето от тях водят заседнал начин на живот с ограничено физическо натоварване и постепенно напълняват.

Разпространението на заболяването вече е изключително голямо и обхваща 12,64% от населението. Това го поставя на едно от водещите места. Проявява се предимно след 40-45 г. Преди се смяташе, че този тип диабет се открива при хора над 55-60 г., но сега определено има подмладяване и то е във връзка със стреса и неправилния начин на живот. За съжаление, среща се и при деца, които страдат от затлъстяване.

– Какви са първите симптоми на болестта?

– В началото на заболяването не е задължително да има драстични оплаквания при пациентите. Във времето постепенно се засилват симптомите като съхнене на устата, отпадналост, намалена работоспособност, често уриниране, особено нощно време, сърбежи по тялото, които при жените са предимно в областта на половите органи. Болните сякаш не се безпокоят много от тях. И тъй като симптомите се наслагват един по един, човек развива известна адаптация към оплакванията, затова не ги приема като отклонения и патология.

Напълно възможно е в това време да се развият и късни усложнения на захарната болест, свързани с увреждане на нервите и съдовете, както и със засилване на атеросклеротичните изменения. Има случаи пациенти, получили инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт, да бъдат приети в болницата по повод това заболяване и да се установи, че имат и неразпознат диабет. Много често болни развиват като усложнение диабетна полиневропатия, коато протича с изтръпване, болки, мравучкане в краката и по стъпалата, особено в нощните часове.

– Каква е ролята на личните лекари, за да се открива диабетът, преди да се получат усложненията?

– Годишните профилактични прегледи включват изследване на кръвната захар. Ако има отклонения, които надвишават горната граница на нормата, тогава се преценя дали трябва да се извърши натоварване с глюкоза, за да се изясни дали става въпрос категорично за захарна болест. Прави се изследване и на урината.

– Как може да се регулира преддиабетното състояние – с диета, хранителни добавки, медикаменти?

– Лечението задължително изисква определена диета и всеки трябва да я спазва. Ако пациентът е и с наднормено тегло,тя задължително е редуцираща. Когато кръвната захар е от 6,5 до 9 милимола с диета може да се постигне резултат. Ако тези стойности са надвишени, се прилага и съответната терапия.

Преди много години престана да се коментира ползата от месото. Но не можем да ограничим напълно диабетика и затова се препоръчва консумацията на крехко месо – пилешко, заешко, телешко. Много е популярно сред пациентите със захарна болест, че трябва да ядат повече месо. Напротив това е една от храните, които те трябва да ограничават. Ако са увредени и бъбреците, се налага сериозна рестрикция на белтъчини. Тогава акцентът е върху консумацията на риба.

Колкото да пиенето на хранителни добавки, в това няма нищо лошо. Тревожно е, когато се провежда самолечение. Не всеки болен с диабет тип 2 достига до инсулин, но много често се случва и това. И това става, когато се установи, че независимо от вида и комбинациите от медикаменти не се постигат търсените стойности на кръвната захар. Освен това е възможно да са се получили увреждания на бъбреците, черния дроб, сърцето, които са противопоказни за лечение с таблетки.

– Кога се говори за инсулинова резистентност при болните?

– При пациенти с наднормени килограми клетките, които поемат глюкозата, не могат да я приемат, защото са нечувствителни. Всъщност при наднормено тегло се получава този феномен, когато инсулинът не може да се свърже с рецептора на клетката и да въведе глюкозата в нея. По този начин има повече от необходимото количество инсулин, но го няма посредникът и всъщност не се задейства нормалният механизъм.

Свързани теми: Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света

Какво означава гликемичният индекс на храните?

При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа

Остра болка горе в корема издава панкреатита

СНИМКА: МБАЛ Пловдив

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -