четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДжераси, създател на хапчето антибебе, идва в Пловдив

Джераси, създател на хапчето антибебе, идва в Пловдив

Създателят на революционното хапче, предпазващо от нежелана бременност Карл Джераси ще гостува в Пловдив навръх Деня на Европа – 9 май. Българският евреин идва в нашата страна по покана на мениджъра на болница „Медлайн“ д-р Невен Енчев и съпругата му д-р Ваня Александрова. Карл Джераси ще открие новото гастроентерологично отделение в лечебното заведение, което ще е от трето ниво на компетентност.

Той винаги се е вълнувал от ставащото в България, каза д-р Енчев. Роден е във Виена през 1923 г. Баща му е български евреин, а майка му австрийска. Родителите му се развеждат, но по-късно се женят отново, за да получат Карл и майка му българско гражданство и да се спасят от преследванията срещу евреите у нас по време на Втората световна война.

По-късно емигрира в Америка, където на 28-годишна възраст химикът прави своето откритие, донесло му световна слава и известност. Няколко години по-късно предизвиква нова сензация със синтеза на кортизона. Има 11 почетни докторски титли. За неговата 90- та годишнина и Американският университет у нас ще му връчи титлата „Доктор хонорис кауза“ на 10 май.

Карл Джераси има фондация, която осигурява отлични условия за работа на 70 творци всяка година. Тя се намира в колония близо до Уудсайд в Калифорния. Създал е и резиденция за хора на изкуството, в памет на дъщеря си, която се е самоубила.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -