вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно39-годишен с малария в тежко състояние, мислел, че е грип

39-годишен с малария в тежко състояние, мислел, че е грип

39-годишен мъж от Кърджали, болен от малария, е приет в изключително тежко състояние в клиниката по инфекциозни болести в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив.Той се върнал от Замбия на 20 март, където работил като сондьор. Преди месец обаче заболял от малария в африканската страна. Постъпил в болница, където бил лекуван няколко дни, а след това изписан, за да се върне в дома си в Кърджали, разказа началничката на клиниката проф. Марияна Стойчева.

Тук заварил съпругата си да боледува от грип, а няколко дни по-късно от вирусната инфекция се поболяла и дъщеричката му. Когато самият той вдигнал след нея висока температура, личният лекар в Кърджали погрешно му поставил диагноза грип, обясни проф. Стойчева. Състоянието на пациента обаче бързо се влошило – получил кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, урината и изпражненията му станали кървави, повръщал кървави материи.

В петък е преведен в инфекциозна клиника на Универистетската болница в Пловдив. Първоначалните съмнения бяха, че може да развива кримска хеморагична или африканска треска, обясни проф. Стойчева. След консултацията с паразитолог обаче се изяснило, че мъжът е болен от тежка хеморагична форма на тропическа малария, каза тя. Според нея болният не се е заразил тук, не е бил доизлекуван в Замбия и маларията отново се е обострила. В момента състоянието му е изключително тежко, диша трудно и лекарите са го включили на изкуствена вентилация. Те обаче смятат, че има големи шансове да оздравее, защото след проведената терапия паразитите в кръвта му рязко са намалели. Медиците го държат в пълна изолация и най-много го пазят от комари. Ако го ухапят, може да се заразят и да пламне епидемия и тук, защото те разнасят заразата, коментираха от клиниката.

Случаят ще бъде дискутиран от инфекционисти, епидемиолози и паразитолози на научен симпозиум, който ще се проведе на 17 и 18 май в базата на Медицинския университет – Пловдив в курорта Цигов чарк. Научният форум се организира от Южнобългарското дружество по инфекциозни болести и на него ще си дискутират различни екзотични заболявания, сред които и маларията.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -