четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЗа кого постенето е противопоказано

За кого постенето е противопоказано

Все повече хора спазват постите, предвидени в православния календар. Преди да изберете такъв хранителен режим обаче е редно да примислите някои неща. Първо – да се информирате какво точно трябва да спазвате. Второ – да помислите в какво здравословно състояние сте сега и дали можете да спазвате всички ограничения.

Някои хора се смятат задължени да постят, без да си дават отчетливо сметка дали това е полезно или вредно за тяхното здраве. Ето някои видове заболявания или състояния, при които строгите ограничения в храната не се препоръчват.

Диабетици, онкоболни трябва да внимават

здравословна диетаЗа всички ли е подходящ строгият пост? По този въпрос има различни мнения. Президентът на научното общество на гастроентеролозите на Русия Леонид Лазебник твърди, че няма вреда за здравето от консумацията на постни храни, но с някои изключения.

„Да се пости не е вредно, с изключение на тежко болните, диабетиците, страдащите от чернодробна недостатъчност и хората с онкологични заболявания“, смята той.

Началникът на отдел в института по хранене и кандидат на медицинските науки д-р Алфред Богданов добавя към списъка с изключенията още пациентите с пептична язва, язви на стомаха и дванадесетопръстника, камъни в жлъчката и с тежки сърдечни заболявания.

Постът не е гладуване, а ограничаване на протеиновите храни

диета храна постенеОсвен това много хора бъркат постите с дълги и изтощителни прекъсвания в храненето, а това е много груба и опасна грешка. Д-р Богданов припомня, че ако човек се храни рядко, със сигурност ще провокира проблеми с жлъчката си и ерозивни процеси в стомаха или дванайсетопръстника или и в двете. Трябва да се знае и друго, че постът не е консумация на студена и суха храна, а само ограничение на протеиновите храни, отбелязва той.

Главният гастроентеролог в Министерството на здравеопазването на Русия Владимир Ивашкин е по-радикален. Той смята, че няма заболявания, които могат да станат препятствие при спазване на великденския пост, особено ако човек има осъзнато желание да го изпълнява стриктно.

„Но основният принцип е: количеството на консумираните калории трябва да бъде поне 2000-2500 калории дневно“, отбелязва Ивашкин. Разбира се, обемът храна трябва да се съобрази с теглото, спортната форма и физическото натоварване на всеки отделен човек.

Свързани теми: Строгият пост води до камъни в жлъчката

Топла каша за закуска гони умората

Диетолози: С глад не се отслабва

Остра болка горе в корема издава панкреатита

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -