Строгият пост води до камъни в жлъчката

PRINT
риба полезна

При бърза загуба на телесно тегло за кратко време се увеличава риска от камъни в жлъчката, независимо дали слабеенето е заради диета, постене или дори операция за свиване (байпас) на стомаха, обяснява проф. Т. Порала от болницата „Санкт Йозеф“ в Берлин. Особено застрашени са хората, които се разделят с килограмите по време на диета или постене, а после отново връщат старото тегло – т.нар. йо-йо ефект. Отговорни за това са различни фактори. Черният дроб отделя повече холестерин в жлъчната течност, а отва стимулира образуването на жлъчни камъни, тъй като холестеринът е основната им съставка.

Освен това лигавицата на жлъчката произвежда повече слуз, която също е благоприятна за поява на камъни. Не на последно място се възпрепятства и изливането на съдържанието на жлъчния мехур. Образуването на жлъчни камъни, както и на усложненията, свързани с тях, могат да се предотвратят с помощта на медикаменти, съдържащи урсодеоксихолова киселина. Дозировката е 500 мг на ден до стабилизиране на теглото.

Тези, които са склонни към образуване на камъни в жлъчката, трябва внимателно да подбират менюто си. Около 80% от всички камъни се състоят от кристализирал холестерин, останалите 20% са пигментни – съдържат билирубин. Холестеринът се съдържа нормално в жлъчната течност, но обикновено е в баланс с останалите нейни съставки – главно жлъчна киселина и билирубин. Ако в жлъчката попада повече холестерин, може да образува кристали. Затова лекарите предупреждават, че мазни и богати на холестерин ястия благоприятстват образуването на жлъчни камъни. Те нямат пряко влияние за появата на тези образувания, казва Кристине Хински, диетолог от центъра „Елзе Крьонер Фрезениус“ в Техническия университет на Мюнхен. Затлъстяването и висококалоричната храна обаче са типични първопричини за възникването на жлъчни камъни, допълва тя. Не само излишъкът на калории е виновен за тях обаче. Постенето и строгите диети също спомагат за появата на холестериновите кристалчета. Жлъчката страда и от липсата на мазнини. Функциите й се нарушават. Обикновено тя се грижи за това, да „опакова“ мазнините в червата по начин, който ги прави подходящ за усвояване от организма. При нулевата диета жлъчната течност изведнъж става излишна и се задържа в жлъчния мехур. Този застой благоприятства кристализирането на холестерина, пояснява Хински.

Жените като цяло са по-склонни към образуване на жлъчни камъни. Виновни за това са женските полови хормони – естрогени. Рискови групи освен това са възрастните хора и диабетиците. Основният съвет за профилактиката на жлъчните камъни е да се яде нискокалорична храна – повече плодове и зеленчуци, по-малко месо, сметана и сладкиши. Вместо салам да се избира шунка без тлъстини, пуешко филе. Да се пестят маслото и захарта. Важно е да приемаме повече баластни вещества – боб, леща, грах, пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Те неутрализират холестерина в червата. Диетоложката препоръчва по-често да слагаме на масата риба. Съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини намаляват холестерина в жлъчката. Като подходящи тя посочва скумрията, сьомгата, херингата и сардините.

[Общо: 8    Средно: 3.6/5]
Строгият пост води до камъни в жлъчката беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *