вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтрогият пост води до камъни в жлъчката

Строгият пост води до камъни в жлъчката

При бърза загуба на телесно тегло за кратко време се увеличава риска от камъни в жлъчката, независимо дали слабеенето е заради диета, постене или дори операция за свиване (байпас) на стомаха, обяснява проф. Т. Порала от болницата „Санкт Йозеф“ в Берлин. Особено застрашени са хората, които се разделят с килограмите по време на диета или постене, а после отново връщат старото тегло – т.нар. йо-йо ефект. Отговорни за това са различни фактори. Черният дроб отделя повече холестерин в жлъчната течност, а отва стимулира образуването на жлъчни камъни, тъй като холестеринът е основната им съставка.

Освен това лигавицата на жлъчката произвежда повече слуз, която също е благоприятна за поява на камъни. Не на последно място се възпрепятства и изливането на съдържанието на жлъчния мехур. Образуването на жлъчни камъни, както и на усложненията, свързани с тях, могат да се предотвратят с помощта на медикаменти, съдържащи урсодеоксихолова киселина. Дозировката е 500 мг на ден до стабилизиране на теглото.

Тези, които са склонни към образуване на камъни в жлъчката, трябва внимателно да подбират менюто си. Около 80% от всички камъни се състоят от кристализирал холестерин, останалите 20% са пигментни – съдържат билирубин. Холестеринът се съдържа нормално в жлъчната течност, но обикновено е в баланс с останалите нейни съставки – главно жлъчна киселина и билирубин. Ако в жлъчката попада повече холестерин, може да образува кристали. Затова лекарите предупреждават, че мазни и богати на холестерин ястия благоприятстват образуването на жлъчни камъни. Те нямат пряко влияние за появата на тези образувания, казва Кристине Хински, диетолог от центъра „Елзе Крьонер Фрезениус“ в Техническия университет на Мюнхен. Затлъстяването и висококалоричната храна обаче са типични първопричини за възникването на жлъчни камъни, допълва тя. Не само излишъкът на калории е виновен за тях обаче. Постенето и строгите диети също спомагат за появата на холестериновите кристалчета. Жлъчката страда и от липсата на мазнини. Функциите й се нарушават. Обикновено тя се грижи за това, да „опакова“ мазнините в червата по начин, който ги прави подходящ за усвояване от организма. При нулевата диета жлъчната течност изведнъж става излишна и се задържа в жлъчния мехур. Този застой благоприятства кристализирането на холестерина, пояснява Хински.

Жените като цяло са по-склонни към образуване на жлъчни камъни. Виновни за това са женските полови хормони – естрогени. Рискови групи освен това са възрастните хора и диабетиците. Основният съвет за профилактиката на жлъчните камъни е да се яде нискокалорична храна – повече плодове и зеленчуци, по-малко месо, сметана и сладкиши. Вместо салам да се избира шунка без тлъстини, пуешко филе. Да се пестят маслото и захарта. Важно е да приемаме повече баластни вещества – боб, леща, грах, пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Те неутрализират холестерина в червата. Диетоложката препоръчва по-често да слагаме на масата риба. Съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини намаляват холестерина в жлъчката. Като подходящи тя посочва скумрията, сьомгата, херингата и сардините.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -