петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕвтин антибиотик лекувал шизофрения

Евтин антибиотик лекувал шизофрения

Евтин антибиотик, който обикновено се използва за лечение на акне, може да облекчи симптомите на шизофрения. Това съобщиха британски учени, цитирани от „Дейли мейл“. Резултатите са толкова многообещаващи, че Националният институт за здравни изследвания във Великобритания дава 1,9 млн. лири за допълнителни проучвания на лекарството миноциклин. Следващия месец започва набирането на 175 доброволци. Изследванията, които вече се провеждат в Израел, Пакистан и Бразилия,сочат, бе пациенти с шизофрения показват значително подобрение след прилагане на лекарството.

Учените смятат, шизофрения и други психични заболявания, включително депресия и болестта на Алцхаймер може да тръгват от възпаление на мозъка. Антибиотикът миноциклин има свойството да блокира възпаленията и същевременно действа като невропротектор.

Първите наблюдения на положителните ефекти на антибиотика са от 2007 г. 23-годишен японец, който страдал от параноя, се разболява и от пневмония. Лечението на психичните му проблеми започнали с мощно психотропно лекарство, което обаче не дало ефект. Заради проблема в белите дробове му изписват антибиотика. След два месеца не само пневмонията била излекувана, но и натрапчивите му идеи за преследване намалели. Миноциклинът обаче не не могъл да го излекува окончателно. След като пациентът престанал да приема лекарството, неговото психично заболяване се влошило отново. Отново започнали лечение с антибиотика и отново симптомите се подобрили.

Затова сега във Великобритания започнат мащабно проучване, което да изясни дали и как миноциклин помага при шизофрения. Половината от пациентите ще получат антибиотика едновременно със стандартното си антипсихотично лечение, а другата половина ще приемат плацебо.

Сканиране на мозъка в началото и в края на опитите, които ще продължат 1 г., ще позволи да се сравни загубата на сиво вещество, което е най-теката последица от шизофренията. Предвиждат се и тестове за измерване на възпалителни маркери в кръвта.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -