четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОт касата обвиниха здравния министър за високите цени на лекарствата

От касата обвиниха здравния министър за високите цени на лекарствата

Здравният министър е игнорирал две предложения на касата за нормативни промени, които да дадат възможност на НЗОК да договаря отстъпки от цените на лекарствата в позитивния списък. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на финансовата институция. Тъй като първото предложение е от 2010 г., но не се посочва точна дата, не е ясно дали упрекът в този случай е насочен към Стефан Константинов, който пое поста от октомври 2010 г., или към Анна-Мария Борисова, която беше министър половин година преди това.

Първото предложение е още през 2010 г., пишат от касата. Тогава управителят на НЗОК д-р Нели Нешева внесла предложение за промяна в закона, която да им даде възможност да договарят по-ниски цени на лекарствата плащани от касата. В предложението изрично е посочено необходимостта договарянето да е задължително. Министърът обаче не внесъл това предложение в парламента, заявяват от касата.

Законът за здравното осигуряване (ЗЗО) е променен през декември 2010 г., но не е спазено предложението на НЗОК – договарянето да е задължително. Законът вменява на министъра да изработи наредба за договаряне на отстъпки от цената на лекарствата от касата. Тя е изработена от МЗ и публикувана в „Държавен вестник“ едва на 30 август 2011г. – тоест 6 месеца, след като касата вече е започнала да плаща за медикаменти на онкологично болни, трансплантирани и редки болести.

Преди дни здравният министър Стефан Константинов заяви, че не е бил уведомен, че при прехвърлянето на лекарства от МЗ към касата ще се получат толкова големи разлики в цените. По думите му към момента щетата за бюджета на касата е около 6 млн. лв. Причината: на общия търг, организиран от министерството, били постигани огромни отстъпки – от два до пет пъти по-ниски от официално регистрираната цена на медикаментите за рак. С прехвърлянето тези отстъпки били загубени и касата трябвало да плаща по официалната цена, тъй като няма законова възможност да договаря намаления.

Сега от НЗОК опровергават министъра, като заявяват, че още на 20 май 2011 г. д-р Нели Нешева, шеф на касата, му е изпратила писмо, съпроводено със сравнителна таблица за по-високите цени, които касата се налага да заплаща. В резултат през август се появява наредба, която дава възможност на касата да договаря отстъпки, но само за онези лекарства, за които няма алтернатива. Това са едва около 180 продукта от лизо 3000 в позитивния списък. Искахме да можем да договаряме за всички лекарства, подчертават от касата. Освен това наредбата не задължавала производителите да дават отстъпки, а имала само пожелателен характер. На практика НЗОК може само да изпрати писмо до фирмите, и ако те пожелаят, ще направят отстъпка. Ако не желаят, няма нормативен механизъм, който да ги накара да намалят цената.

Само 8 фирми са отговорили на изпратените в срок писма, за тях процедурата е разгледана и приключила, изтъкват от касата. Причината толкова малко фирми да свалят доброволно цената е, че МЗ не се е съобразило с двете предложения на НЗОК, които щяха да доведат до намаляване на цените на лекарствата, обобщават от касата и допълват, че там не разработват, а изпълняват политики в рамките на съществуващото законодателство.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -