петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се грижим правилно за кожата у дома

Как да се грижим правилно за кожата у дома

Независимо дали ползваме скъпа или евтина козметика като грижа за кожата, има някои задължителни стъпки, които трябва да спазваме, съветва д-р Виктория Димитрова, дерматолог в МЦ „Версус“ в София. Чистотата е на първо място. Дори да не се гримираме, вечерта трябва да свалим праха и потта от деня, най-добре с измиващ продукт и вода. На сутринта също почистваме лицето, може и само с вода. През нощта жлезите отделят мазнини и пот. После обтриваме с тоник, който доставя на кожата полезни вещества и премахва останалия себум от жлезите. Следващата стъпка е да нанесем хидратиращ крем. Сухотата кожа е един от най-често срещаните проблеми, особено в зряла възраст. Почистването на порите със скраб се прави един-два пъти в седмицата.

Някои искат по-дълбоко излющване с плодови киселини. Те обаче не са подходящи за чувствителна кожа, в никакъв случай не ги слагайте близо до очите или по клепачите. С тяхна помощ се постига изсветляване на тена и намаляване на мастната секреция.

Най-важното правило за свежа кожа: Пазете се от слънцето!

Модата на силно загорялата кожа на лицето отмина. Ултравиолетовите лъчи правят кожата суха и сбръчкана, причиняват неравномерни пигментни петна. Много жени се затрудняват да изберат правилния защитен фактор. Разпространеното мнение е, че той зависи от типа кожа. Всъщност по-важно е колко дълго се излагаме на слънцето, казва д-р Димитрова. Фактор 30 става за градски условия до началото на лятото. Ако целият ден прекарваме в офиса, може и да не слагаме такъв крем. Но ако целият ден сме навън, дори и фактор 50, не ни пази, ако сме го нанесли само веднъж за. След два часа молекулите на крема се разпадат и защитата отслабва. На плажа мажете лицето през няколко часа. За лек тен печете лицето само в сутрешните или късните следобедни часове, когато слънцето е по-слабо. Тъмната кожа също се нуждае от защита, допълва лекарката.

Ето кои са най-честите грешки в грижата за кожата:

Грешка №1 – Стискаме пъпките

Появи ли се пъпчица, изкушението е да я стиснем сами. Така обаче разнасят инфекцията. Енергичното притискане на кожата пък води до хиперпигментация. Не пипайте без нужда лицето с ръце, съветва лекарката.

Грешка №2 – Забравяме за хидратацията

След пилинг някои забравят за хидратацията. Кожата остава суха и може дори да се напука.

Грешка №3 – Водим се от цената при избора на крем

Когато избираме продукти за грижа за кожата, често се водим основно от цената, а това е неправилно. Гледайте съставките и дали е подходящ за вашата кожа. Цената не е гаранция за качество, има и хубави и евтини кремове. Няма да сбъркаме, ако изберем такива с натурални съставки. Недостатъкът е, че трябва да се използват за 2 до 4 месеца, понеже нямат консерванти. Трайността им идва от естествените масла в тях.

Грешка №4 Използваме много продукти едновременно

Жените вярват, че така положителните им свойства се натрупват: почистващ продукт, крем за изсветляване, после още един за хидратиране и трети за слънцезащита. На практика обаче се получават няколко филма върху кожата, които затрудняват мастната секреция и могат да причинят пъпки. По-добре вземете един комбиниран продукт, съветва д-р Димитрова. Не забравяйте да мажете и шията, където кожата е тънка и нежна.

Козметичен салон у дома

Ето и едно лесно домашно средство за дълбоко освежаване: Веднъж в седмицата е добре да се прави дълбока парна маслена баня, казва дерматологът. Особено подходящо е след пилинг, когато кожата е влажна.  Нанасяме масло от пшеничен зародиш, бадемово или сусамово. После върху лицето се поставя кърпа потопена в гореща вода и добре отцедена. Чакаме 1-2 минути маслото да попие дълбоко. Полезно е да се прави дори при мазна кожа.

Лесно може да си направим и козметичен лед. Сваряваме чай от лайка или други подходящи билки, може и ползваме и разтвор със соли от мъртво море, които са с много минерали. Течността се замразява като кубчета лед, с които обтриваме кожата сутрин след измиване. Постигаме двоен ефект – подхранване кожата и я стягаме с помощта на леда. Лесен начин да хидратираме кожата отвън са спрейовете с термална вода. Те разпръскват толкова фино капчиците, че не развалят грима. Пръскайте по няколко пъти на ден.

Лятото е благодатно за кожата и защото можем да използваме плодовете освен за храна, също и за лесна маска на кожата. Когато ядем ягоди, череши, диня, мажем с намачканите плодове  и кожата – те я хидратират и подхранват.

Важно е да хидратираме кожата и отвътре. „Пийте достатъчно вода – по 30 мл на 1 кг тегло. Често чувам от хората, че не пият, защото не изпитват жажда. Усетът за жажда обаче често е фалшив. Клетките ни са от вода, как ще работят те, ако не пием вода? Някои смятат, че ако пият сокове, безалкохолни или дори фреш, това е добре. Вода с някакви други вещества в нея вече не е вода. Още сутринта на закуска изпивайте 0,5 л. Тогава тялото и клетките ни са най-жадни. Следобед между 3 и 5 часа е добре да се хидратираме, за да подсилим бъбреците. След 19 ч вече пием по-малко“, дава съвети д-р Димитрова.

Да стегнем кожата отвътре с витамини и минерали

Витамини и минерали са много важни за здравата и красива кожа. Яжте прясна храна с много плодове, зеленчуци и ядки. Вредно е всичко, което е в пакет, мазното и пърженото. Много важни са полезните мазнини от ядки, авокадо и риба. Дори да пием достатъчно вода, без правилните мазнини няма да имаме хубава кожа. Те я правят гъвкава, еластична и жива.  Включваме в диетата малко млечни продукти и яйца. Прекалено строгите диети лишават тялото от важни вещества и съсипват свежия вид на кожата.

Като говорим за минерали, горещо препоръчвам използването на Шуслерови соли като грижа за кожата отвътре, посочва д-р Димитрова. За еластична кожа например е важна сол № 11 (силицея). За да има ефект, трябва да се постигне натрупване, т.е. тя да се приема всекидневно в продължение на 1 година. Тя действа още по-добре в комбинация със сол №1 (калциев флуорат), особено при жените след 40 г. От двете соли се вземат по 5 таблетки дневно – №1 през деня, а №11 – вечер.

За летните неволи като пигментациите помощ оказва сол № 6 (калиев сулфат). Тя има отношение към синтеза на меланин, който е важен за равномерния тен на кожата. Приема се и при хиперпигментация вътрешно или се добавя към крема за лице. Просто няколко таблетки се стриват и смесват с него. Сухата и жадна кожа много обича солите № 8 (натриев хлорат) и № 9 (натриев фосфат), които по принцип се препоръчват за регулиране на водния баланс в тялото.  Според индивидуалните проблеми на кожата правя и комбинациите от соли – за стегната и хидратирана кожа са №1, №8 и №11, №1, №9 и №11 или при склонност към пигментация -№1, №6 и №11, разказва д-р Димитрова. От всяка сол се вземат по 5-7 таблетки дневно. Може да се смучат под езика или пък да се разтворят във вода и да се пият на малки глътки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -