сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои болести се проявяват с тъмни кръгове под очите

Кои болести се проявяват с тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите се възприемат по-скоро като козметичен проблем, но понякога може да са знак за болести на вътрешните органи. Имунологът д-р Ксения Бочарова споделя, че появата на сенки под очите може да е външен признак на вътрешни проблеми, за които е необходим преглед.  

Понякога тъмните кръгове може да са свързани с чернодробен проблем или бъбречно заболяване, което изисква своевременно насочване към терапевт и изясняване на причината, посочва специалистът. 

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Д-р Бочарова обясни, че тези заболявания могат да допринесат за развитието на състояние като хипоксия (кислороден глад). Именно това кара кръвта в съдовете, разположени в кожата под очите, да потъмнее. Тъй като кожата на това място е по-тънка и прозира, по-лесно се вижда промяната в цвета на кръвоносните съдове. Появата на сенки под очите, свързани с липса на кислород, може да бъде резултат и от недостиг на микроелементи като желязо например. Точно то помага за транспорта на кислорода в кръвта. Така освен чернодробните и бъбречните заболявания, анемията също води до появата на тъмни кръгове.

11 изпитани начина за премахване на тъмни кръгове около очите

Други патологии, които могат да намерят изява в потъмняване на кожата в областта на пода с очите, са заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната система, добавя д-р Бочарова.

В по-безобидните случаи, когато не се откриват заболявания, тъмните кръгове обикновено показват претоварване на тялото поради нездравословен режим, липса на сън, продължителна работа пред екран и мобилни устройства, както и загуба на тегло.

Редактор Ина Димитрова

Медикфорум.ру

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -