Сърбеж и сълзене на очите – какво помага?

PRINT
сухо око възпаление на окото

Много часове, прекарани в затворено пространство и продължителното взиране в монитори, смартфони и телевизори по време на карантината стават причина много хора да потърсят в кабинетите на очните лекари. Едновременно с традиционните оплаквания през пролетта – сърбежи, сълзене и зачервяване на очите, които са типични симптоми на конюнктивит, зачестиха и оплакванията от хора, които са прекарали дълго време срещу монитора, заяви началникът на Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Сенна хрема или обикновен ринит?

При тях обикновено не се стига до приемане в болница, нито до някакъв вид операция. Предписват се капки и мехлеми, задължителен е режим, който изключва работа пред монитор, таблет или телефон. Офталмологът напомни на хората, склонни към алергични реакции, да внимават сега повече, защото след дългия престой вкъщи излизанията навън и особено контактите с природата, може да изострят проблемите им.

След приключване на извънредното положение и отхлабване на карантинните мерки възстановихме плановия прием на пациенти както за консервативно, така и за оперативно лечение. И въпреки че при нас нямаше нито един случай на пациент с COVID-19, доста от хората споделят, че са имали желание и най-вече нуждата от лечение много по-рано, но са се въздържали, посочи завеждащият.

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

В момента екипът вече извършва всички видове операции – за глаукома (класическа трабекулектомия и с имплант), на клепачи – при тумори, птоза (паднал клепач), блефарохалаза, ксантелазми, кисти др., външно перде – птеригиум,  на катаракта. Вътрешното перде остава манипулацията, която най-често се прави и сега, а благодарение на модерната апаратура и качествените импланти резултатите са много добри. В отделението постъпват болни от почти всички възрастови групи, затова и патологията е разнообразна.

Пациентите в „Централ Хоспитал“ се чувстват добре и са определено спокойни, увери д-р Власиадис. Той посочи, че още на входа ги посреща служител на болницата, който веднага дезинфекцира ръцете им и мери температурата. Задължително е носенето на маска през целия предстой в болницата. Така че хората, които имат проблеми, в никакъв случай да не отлагат консултацията с лекар. „Дори ако се притесняват да посещават, лечебни заведения, могат да се свържат с нас по телефон, имейл, вайбър и т.н. Медиците от нашия екип са на тяхно разположение“, заяви завеждащият.

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Сърбеж и сълзене на очите – какво помага? беше последно модифицирана от: май 22nd, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *