четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВредна ли е солта - нови разкрития

Вредна ли е солта – нови разкрития

Консумацията на много сол е свързано със запушени артерии на сърцето и шията, което е известно, че е свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт. Това са изводи от проучване, публикувано днес в European Heart Journal – Open, списание на Европейското дружество по кардиология.

Атеросклерозата е стесняване на артериите с отлагания, наречени плака. Кръвният поток е нарушен в артериите, снабдяващи сърцето и мозъка с кръв, което повишава риска от инфаркт и инсулт.

Пряко повишава калцирането на артериите

„Това беше първото проучване, което изследва връзката между високия прием на сол и атеросклерозата както в сърцето, така и в артериите на шията“, каза авторът на изследването д-р Йонас Вуопио от Karolinska Institutet, Huddinge and Clinical Research Center, Falun, Uppsala University, Швеция . „Асоциацията е линейна, което означава, че всяко повишаване на приема на сол е свързано с повече атеросклероза. Констатациите се прилагат дори при нормални нива на кръвното налягане, което предполага, че солта може да бъде вредна дори преди развитието на хипертония.

„Резултатите подкрепят съветите на Световната здравна организация и други медицински дружества за минимизиране на приема на сол до около една чаена лъжичка на ден,” продължи той.

Два трика за намаляване на консумацията

Трудно е да се прецени колко сол ядем, така че имам два трика, които да помогнат за намаляване консумация. Единият е да се ограничи употребата на трапезна сол, тъй като това е свързано със здравето на сърдечно-съдовата система. Номер две е да се замени солта, която е 100% натриев хлорид, със заместител на солта, съдържащ 70–80% натриев хлорид и 20–30% калиев хлорид. Добре проведени проучвания показват, че този подход е полезен за здравето на сърцето.

Този анализ включва 10 778 възрастни на възраст от 50 до 64 години в шведското CArdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS), най-голямото проучване на общата популация в света, оценяващо коронарната компютърна томографска ангиография (CCTA). Екскрецията на натрий в урината се измерва, за да се оцени консумацията на сол. CCTA беше използван за получаване на 3D изображения на сърдечните артерии за две измервания.

Първо, количеството калций в артериите, обобщено като калциев резултат на коронарната артерия (CACS) в пет категории (0, 1-9, 10-99, 100-399, над 399), като по-високата стойност показва по-голямо риск от инфаркт на миокарда. Второ, обструкции (стенози) на сърдечните съдове, класифицирани като липса на стеноза, незначителна стеноза (по-малко от 50% стесняване) и значителна стеноза (повече от 50% стесняване). Участниците също били прегледани с ултразвук на каротидните артерии на шията. Разделени са на три групи: без плака, плака в единия съд и плака в двата съда.

И здрави, и хипертоници трябва да внимават

Средната възраст на участниците е 58 години и 52% са жени. Изследователите анализираха връзката между постепенното увеличаване на приема на сол и атеросклерозата след коригиране на възрастта, пола и мястото на изследване. Нарастващата консумация на сол е свързана с увеличаване на атеросклерозата поетапно в артериите на врата и сърцето. Всеки грам сол се свързва с 3%, 4% и 4% по-висока вероятност за по-сериозна категория съответно в каротидната плака, CACS и стенозата на коронарната артерия.

Д-р Вуопио каза: „Резултатите показват, че колкото повече сол ядат хората, толкова по-голямо е бремето от атеросклеротични плаки в артериите на сърцето и шията. Повишаването на кръвното налягане, дължащо се на висок прием на сол, изглежда е важен основен механизъм за тези открития. Интересното е, че резултатите бяха последователни, когато ограничихме нашите анализи до участници с нормално кръвно налягане (под 140/90 mmHg) или до тези без известно сърдечно-съдово заболяване. Това означава, че не само пациентите с хипертония или сърдечни заболявания трябва да следят приема на сол.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -