събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРазгадаха мистерия около смъртта на Бетовен 200 г. по-късно

Разгадаха мистерия около смъртта на Бетовен 200 г. по-късно

От какво е починал Бетовен? Причините за смъртта на прочутия австрийски композитор Лудвиг ван Бетовен бяха разгадани близо 200 г. по-късно. Учените изпълняват неговия завет – музикантът оставя бележка с молба лекарите за проучат причините за неговата кончина и да ги направят публично достояние.

Прикован е на легло в последните си месеци, страда от жълтеница

Бетовен умира на 56 г. през март 1827 г. след продължително боледуване. Прикован е на легло от предишната Коледа. В последните си месеци страда от жълтеница, крайниците и коремът му били подути. Драматичните проблеми със здравето на Бетовен започват още през 20-те му години, когато губи слуха си. Дори неговият личен лекар д-р Йохан Адам Шмид не може да установи каква е причината. Симптомите започват като шум в ушите, за да отстъпят място на непоносимост към силен шум и в крайна сметка загуба на слуха при високите тонове. Това слага край на кариерата му и го кара да мисли за самоубийство.

Това обаче няма общо със смъртта му и сега новото проучване разкрива, от какво е починал Бетовен. Бил е на 22 г., когато започва да изпитва силни болки в корема и хронични пристъпи на диария. Шест години преди смъртта му се появяват първите индикации за чернодробно заболяване, за което се смята, че поне отчасти е отговорно за смъртта му на сравнително млада възраст от 56 години.

Фрагменти от вируса на хепатит В са открити в косата му

Сега учени от Университета в Ерланген, Германия, анализират ДНК от кичури коса на композитора, взети след смъртта му и запазени от членове на семейството и колекционери през годините. Цялата научна статия с резултатите от ДНК анализа може да прочетета в Current Biology. Експертите не успяват да открият генетична причина за загубата на слуха и стомашно-чревните проблеми.

Установяват обаче, че гените на Бетовен го излагат на повишен риск от чернодробна цироза. Композиторът е бил заразен с хепатит В – в косата му са открити и фрагменти от вируса. Тази инфекция по принцип може да провокира цироза при някои хора. Освен това Бетовен е пиел много и редовно – поне литър червено вино на обяд. Това вече може да обясни чернодробното му заболяване и в крайна сметка неговата смърт.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -