вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да разпознаем биполярно разстройство?

Как да разпознаем биполярно разстройство?

Биполярното разстройство е е познато още като маниакална депресия. Това е психично състояние, което причинява екстремни промени в настроението. Човек се люшка между емоционални върхове (мания или хипомания) и спадове (депресия). Биполярното разстройство е различно от шизофренията, но двете заболявания може да се диагностицират едновременно. Ето как да ги разпознаете по симптомите – съветите са на експерти от известната Майо Клиник в САЩ. Важно е, защото такъв човек може да навреди на себе си или дори на околните и трябва да се потърси навреме медицинска помощ.

Редуване на депресивни и маниакални епизоди

В депресивните периоди пациентът се чувства тъжен, възприема всичко около себе си като безнадеждно. Губи интерес и удоволствие от дейности, които преди е харесвал. После настроението преминава в маниакална фаза. При мания или хипомания (по-малко екстремно от мания) може да изпитва еуфория, да е пълен с енергия или да е необичайно раздразнителен. Тези промени в настроението обикновено влияят негативно на съня, енергията, активността, преценката, поведението и способността за ясно мислене.

Епизодите с промени в настроението могат да се появят няколко пъти в годината или по-рядко. Въпреки че биполярното разстройство е състояние през целия живот, промените в настроението може да се управляват. Възможно е да се овладеят и другите симптоми, ако се изпълнява планът за лечение. В повечето случаи терапията е с медикамети и психологическа консултация (психотерапия).

Шизофрения и биполярно разстройство

Биполярното разстройство и шизофренията имат общи черти, но и някои ключови разлики. Биполярното разстройство причинява промени в настроението, нивото на енергия и мисленето. Шизофренията кара човек да изглежда, че губи връзка с реалността.

Хората с биполярно разстройство могат да изпитат епизоди на мания и депресия, често с периоди на относителна стабилност между тях.

Хората с шизофрения изпитват симптоми на психоза, като халюцинации или заблуди. Някои хора с биполярно разстройство също имат епизоди на психоза.

Поради припокриването на симптомите, поставянето на правилната диагноза трябва да се направи от опитен специалист. Възможно е човек да има както шизофрения, така и биполярно разстройство. Някои хора имат шизоафективно разстройство, което включва комбинация от симптоми на шизофрения и симптоми на разстройство на настроението.

депресия мрачно настроение

Има няколко вида биполярно разстройство

Биполярните разстройства се класифицират като няколко типа. Включват мания или хипомания и депресия. Симптомите могат да причинят непредвидими промени в настроението и поведението, което води до значителен дистрес и трудности в живота.

Биполярно разстройство I. Пациентът има поне един маникален епизод, който може да бъде предшестван или последван от хипоманиакални или големи депресивни епизоди. В някои случаи манията може да предизвика прекъсване на реалността (психоза).

Биполярно разстройство II. Пациентът има поне един голям депресивен епизод и поне един хипоманиен епизод, но никога не е имал маниен епизод.

Циклотимично разстройство. При този тип разстройство човек има повече периоди със симптоми на хипомания и такива с депресивни симптоми в продължение на поне 2 г. За деца и тийнейджъри се приема 1 година.

Други видове включват биполярни и свързани разстройства, предизвикани от определени лекарства, алкохол или поради медицинско състояние като болестта на Кушинг, множествена склероза или инсулт.

Биполярно разстройство II не е по-лека форма на биполярно разстройство I, а отделна диагноза. Докато манийните епизоди на биполярно разстройство I могат да бъдат тежки и опасни, хората с биполярно разстройство II могат да бъдат депресирани за по-дълги периоди, което може да накърни значително качеството на живот.

Биполярното разстройство може да се прояви на всяка възраст. Обикновено се диагностицира в тийнейджърска възраст или в началото на 20-те години. Описаните дотук основни симптоми може да варират според човека, а също и през годините.

Мания и хипомания

Манията и хипоманията са два различни вида епизоди, но имат едни и същи симптоми. Манията е по-тежка от хипоманията и причинява по-забележими проблеми на работа, в училище и социални дейности, както и трудности във взаимоотношенията. Манията може също да предизвика прекъсване на реалността (психоза) и да се наложи пациентът да постъпи в болница.

Както манийният, така и хипоманийният епизод се изявяват с три или повече от следните симптоми:

 • Ненормално оптимистичен, нервен или жичен
 • Повишена активност, енергия или възбуда
 • Преувеличено чувство за благополучие и самоувереност (еуфория)
 • Намалена нужда от сън
 • Необичайна приказливост
 • Препускащи мисли
 • Разсеяност
 • Лошо вземане на решения – например пазаруване, поемане на сексуални рискове или правене на глупави инвестиции.

Голям депресивен епизод

За голям депресивен епизод говори, когато са налице описаните по-долу  симптоми. Те са достатъчно тежки и създават забележими затруднения в ежедневните дейности като работа, училище, социални дейности или взаимоотношения. Един епизод включва пет или повече от тези симптоми:

 • Депресивно настроение като чувство на тъга, празнота, безнадеждност или плач (при деца и тийнейджъри депресивното настроение може да се прояви като раздразнителност);
 • Изразена загуба на интерес или липса на удоволствие от всички — или почти всички — дейности;
 • Значителна загуба на тегло, когато не сте на диета, наддаване на тегло или намаляване или увеличаване на апетита (при деца, липсата на наддаване на тегло според очакванията може да е признак на депресия);
 • Безсъние или пък твърде много сън;
 • Безпокойство или летаргично поведение;
 • Умора или загуба на енергия;
 • Чувство за безполезност или изпитване на прекомерна вина без причина;
 • Намалена способност за мислене, концентрация или нерешителност;
 • Мислене, планиране или опит за самоубийство.

Признаците и симптомите на биполярно разстройство I и биполярно II могат да включват други характеристики като безпричинно висока тревожност, меланхолия, психоза или други. В допълнение, биполярни симптоми могат да се появят по време на бременност или да се променят със сезоните.

Симптомите на биполярно разстройство могат да бъдат трудни за идентифициране при деца и тийнейджъри.

Симптоми на биполярно разстройство при деца и юноши

Симптомите на биполярно разстройство могат да бъдат трудни за идентифициране при деца и тийнейджъри. Те се намират в период на емоционално съзряване и дори напълно здрави младежи може да изпадат на моменти в някакви крайности. Често е трудно да се каже дали това са нормални възходи и падения, резултати от стрес или травма, или признаци на проблем с психичното здраве, различен от биполярно разстройство.

Децата и тийнейджърите може да имат различни големи депресивни или маниакални или хипоманиакални епизоди, но моделът може да варира от този при възрастни с биполярно разстройство. Настроенията се променят по- бързо по време на епизодите. Някои деца може да имат периоди без симптоми на настроението между епизодите.

Най-видните признаци на биполярно разстройство при деца и тийнейджъри могат да включват тежки промени в настроението, които са различни от обичайните им промени в настроението.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ

Въпреки крайностите на настроението, хората с биполярно разстройство често не осъзнават колко много тяхната емоционална нестабилност разстройва живота им и живота на техните близки. Невинаги получават лечението, от което се нуждаят.

Някои хора с биполярно разстройство успяват да се насладят на чувството на еуфория и дори успяват да са по-продуктивни в тези периоди. Въпреки това тази еуфория винаги е последвана от емоционален срив, който хвърля човека в депресия, изтощение. Вероятно също и във финансови, административни проблеми (поради неуместно поведение) или проблеми във връзката.

Ако забелязвате симптоми на депресия или мания у себе си или ваш близък, не отлагайте консултация със специалист по психично здраве. Биполярното разстройство не се подобрява от само себе си. Навременното лечение от лекар с опит в биполярно разстройство помага за овладяване на симптомите.

Особено внимателни трябва да са хората по отношение на суицидните мисли и поведение. Те са често срещани сред хората с биполярно разстройство, затова специализираната помощ може да е решаваща за овладяване на състоянието.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -