Цял месец с безплатни прегледи на очите в ИСУЛ

PRINT
очен преглед

Безплатни очни профилактични прегледи на хора над 50-годишна възраст ще се провеждат от 15 юли до 15 август 2021 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съвместно с МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна” и Клиниката по очни болести. Целта е да се открият навреме повече пациенти с глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, и диабетна ретинопатия. Ранното назначаване на правилно лечение ще даде по-добър ефект.

Прегледите ще се извършат всяка сряда и четвъртък от 14:30 до 17:30 часа от опитни лекари от Клиниката по очни болести в кабинет №204, който се намира на втори етаж над Спешното отделение.

Как да се запишете?

Необходимо е предварително записване на тел: 02 9432 207 от 14.30 до 15:30 часа. Не е нужно направление по НЗОК. Добре е пациентите да носят медицинска документация (ако има такава) от предишни очни прегледи. Профилактичният преглед включва: измерване на зрителната острота (без рецепта за очила), измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна.

Глаукомата уврежда първо периферното зрение

Първичната откритоъгълна глаукома е хронично, дегенеративно заболяване, водещо до загиване на нервните клетки в ретината и увреждане на зрителния нерв. В началните етапи на болестта настъпва увреждане на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Рискови фактори са повишено вътреочно налягане, роднини с глаукома, съдови промени, артериална хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, намалена дебелина на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина пациентите да идват при очен лекар късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Как се диагностицира и лекува глаукома?

Макулната дегенерация

често се появява с напредването на възрастта. Тя е заболяване, което обикновено засяга двете очи. Типичното оплакване е, че човек вижда разкривени правите линии – например струва му се, че рамката на вратата е извита. Макулната дегенерация се среща главно при хора след 75-годишна възраст. При това заболяване се уврежда централното зрение, способността за четене, шофиране и редица ежедневни дейности. Ранните оплаквания са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Макулна дегенерация – образът започва да се изкривява в средата

Диабетната ретинопатия

се проявява като усложнение при пациенти с дългогодишен захарен диабет. Важен фактор за превенция е стриктният контрол на кръвната захар. При вече открито заболяване е важно навременно лечение, за да се избегнат тежките усложнения на напредналата, пролиферативна форма – вътреочен кръвоизлив, вторична глаукома и отлепване на ретината, които водят до загуба на зрението.

Симптоми и лечение на диабетната ретинопатия

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Цял месец с безплатни прегледи на очите в ИСУЛ беше последно модифицирана от: юли 14th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *