Диабетът е вреден за сърцето като коронарната болест

PRINT
д-р Николай Ботушанов Медлайн

Диабетът е риск за живота и здравето, сравним с този на коронарната болест на сърцето. Това означава, че рискът от сърдечен инцидент за човек, който е преживял инфаркт и при пациент, който има само захарна болест, е абсолютно еднакъв. Рискът от тези заболявания е от два до четири пъти по-висок при диабетиците в сравнение с общата популация. Когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота пада с повече от 10 години.

Разпространението на захарен диабет тип 2 добива епидемичен характер и се очаква през следващите години броят на хората с това заболяване в световен мащаб да се увеличи рязко. Основната причина за смъртност при него са сърдечносъдовите усложнения, които се проявяват по-рано и имат по-бърза прогресия.

7 изненадващи симптоми на диабет

Само намаляване на кръвната захар не е достатъчно

Отдавна е в миналото тезата, че при диабета намаляването на кръвната захар е единственото и достатъчното условие за предпазване от усложнения. Когато се провежда лечение на диабета, ние не трябва да мислим само за намаляване на стойностите на кръвната захар, а трябва да се подхожда комплексно, заяви д-р Николай Ботушанов, началник на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“. Това означава контрол на храненето и теглото, на кръвното налягане, на холестерола. Задължителна е промяната в начина на живот, като индексът на телесната маса трябва да е между 18 и 25. Много е важно пациентите да се откажат и от тютюнопушенето.

Терапията също се базира на комбиниран подход, защото е подходящ за всички лекуващи се. Той се прилага от средата на миналия век и чрез него може да бъде намален сърдечносъдовият риск при диабет. След 2000 г. се появиха нови групи медикаменти, което позволи комбинацията да става все по-богата и по-богата. В момента всички групи медикаменти могат да бъдат комбинирани помежду си, а най-важното е, че хипогликемията е рядко явление.

Как да пием правилно метформин, за да не напълняваме?

Метформин – едно от най-важните лекарства

Лечението с метформин е задължителен момент и засега този продукт запазва първата си линия в терапията. Тъй като вече се преминава и към други медикаменти, стъпката на оценка трябва да бъде по-скоростна и темпова. Пациентът трябва да се изследва често и да се взема решение, за да се компенсира гликираният хемоглобин. Ако целите не се постигнат за 3 месеца, се налага да се коригира лечението на втори тип захарен диабет.  Разбира се, като всеки медикамент и при този има нежелани лекарствени реакции – алергии, леко гадене, което отшумява бързо.

В България за диабета съм категоричен, че пациентите имат достъп до най-съвременното лечение в най-разумен срок и в най-голяма степен на реимбурсация, изтъкна д-р Ботушанов. Той отбеляза, че в САЩ пациентите плащат дори за инсулина, а това е животоспасяващ продукт. В нашата страна причината да не се предпише даден медикамент на пациент е или негово, или лекарско нежелание, или означава, че някъде се е скъсала връзката помежду им. У нас разполагаме с инсулин, имаме средства за неговото инжектиране – всички пациенти са на писалки, получават и тестлентички.

Кога се изследва гликиран хемоглобин и какво показват стойностите

Инсулиновите помпи са разрешени вече за по-широк кръг хора, не само за деца до 18 г. В частта захарен диабет държавата няма нещо, което да не е направила и не бива да се оплакваме от нищо. Не разполагаме все още със сензори за измерване на кръвната захар и болните си ги купуват от чужбина, но скоро и този въпрос ще се реши.

„Затова мога да заявя, че диабетът не е присъда, но пациентите трябва да се научат да живеят с тази диагноза и да съблюдават добър контрол, каза известният пловдивски ендокринолог, каза д-р Ботушанов. – За целта лекарят и пациентът трябва да си партнират, но специалистът е този, който води своя болен и му показва кое трябва и кое е възможно.“

Източник: PR Golden Crown

[Общо: 4    Средно: 2/5]
Диабетът е вреден за сърцето като коронарната болест беше последно модифицирана от: март 5th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *