вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМасово бъркат отока на крака при лимфедем с тромбофлебит

Масово бъркат отока на крака при лимфедем с тромбофлебит

Лимфедем е заболяване, при което се получава оток на крака, но в практиката то често се бърка с тромбофлебит. Това споделя проф. Андрея Андреев, съдов специалист в Медицински център „Искър“ (записване на час на тел.  0877589040). Заради грешната диагноза пациентите са лекувани с медикаменти за венозен застой, но това не може да допринесе за лечението. Едва след като се постави точната диагноза, може да се назначи и подходяща терапия.

При лимфедем става дума за хронично заболяване, а основният симптом е оток на крайника вследствие на нарушеното транспортиране на лимфата. При първоначалния преглед трябва да се разпита подробно пациента, тъй като някои отоци може да са свързани със сърдечно заболяване.

Подуване на краката – кои заболявания се крият зад отока?

Кои са причините за лимфедем

Причината за лимфния оток може да е вродена или придобита. За придобит лимфедем се говори най-често след операция при онкологично заболяване. Получава се на ръката след премахване на млечната жлеза, при което са отстранени прилежащите лимфни възли и е направено облъчване. Среща се на краката, когато е направена операция за отстраняване на матката с допълнително премахване на лимфните възли и облъчване. Важно е да се знае, че при тези обстоятелства лимфният оток може да се изяви по-късно – след една и дори след 3 години. Причината за късния ефект е, че лимфните съдове имат малки колатерали, които компенсират състоянието известно време.

Вроденият лимфен оток в 99% от случаите е на долните крайници, също така в 99% е едностранен. Дължи се на вродена малформация, недостатъчност на лимфните пътища. Бива няколко вида – първият се проявява скоро след раждането, а другият е късен – появява се на възраст 28-30 г. Обикновено се проявява с малък оток около глезена. Често хората отиват при ортопед, който приема, че има травма, започват да слагат топли компреси или парафин, все загряващи неща, от което отокът става още по-голям. Само тази реакция е достатъчно показателна, че става дума за лимфен оток. Той не трябва да се лекува с топлинни физиотерапевтични процедури, те са противопоказани.

Лечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Как се поставя диагнозата?

Лимфният оток на долния крайник се диагностицира със симптома на Стемер. Ако върху 2-я пръст на стъпалото не може да се образува кожна гънка, това е знак, че има лимфен застой. Никакви допълнителни изследвания не са необходими. Винаги е важно да се измери обиколката на крака, може с обикновен сантиметър.

Кое лечение дава най-добър ефект при лимфедем?

Оперативното лечение вече не се прилага. Там става дума за сложна микрохирургия на фините съдове. Хирургът работи под микроскоп, тежка операция е, а резултатите не са задоволителни.

Много по-добри резултати се постигат с деконгестивната терапия, чиято цел е намаляване на отока. Тя се състои от няколко елемента, като основата е мануалният лимфен дренаж по Фадер. Той представлява масажни техники, които обаче се прилагат само от добре обучен физиотерапевт и движенията започват от ханша, независимо, че кракът е отекъл долу. Няма нищо общо с нормалния масаж, движенията имат за цел да изтласкат лимфата.

Лимфен оток се лекува с мануален дренаж

В допълнение се прилагат автокомпресивни превръзки. Кракът се увива с пружинираща тъкан, подобна на дунапрен. Отгоре се слага специален бинт, който не се разтяга. Така се получава специфична многослойна превръзка, която избутва нагоре лимфната течност. Може да се постигне много добър резултат в началните стадии. След това обаче трябва да се носят еластични компресивни чорапи с висока компресия, за да не се допуска ново отичане на крайника. Понякога се налага два пъти годишно да се правят процедурите по деконгестивната терапия.

Преди години се прилагаха операции с изрязване на подкожните фасции, но след нея кракът изглеждаше по-зле, отколкото преди. Ефектът от деконгестивната терапия е по-добър.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -