Реклама
Начало Профилактика Цял месец с безплатни прегледи на очите в ИСУЛ

Цял месец с безплатни прегледи на очите в ИСУЛ

0
Реклама

Безплатни очни профилактични прегледи на хора над 50-годишна възраст ще се провеждат от 15 юли до 15 август 2021 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съвместно с МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна” и Клиниката по очни болести. Целта е да се открият навреме повече пациенти с глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, и диабетна ретинопатия. Ранното назначаване на правилно лечение ще даде по-добър ефект.

Прегледите ще се извършат всяка сряда и четвъртък от 14:30 до 17:30 часа от опитни лекари от Клиниката по очни болести в кабинет №204, който се намира на втори етаж над Спешното отделение.

Как да се запишете?

Необходимо е предварително записване на тел: 02 9432 207 от 14.30 до 15:30 часа. Не е нужно направление по НЗОК. Добре е пациентите да носят медицинска документация (ако има такава) от предишни очни прегледи. Профилактичният преглед включва: измерване на зрителната острота (без рецепта за очила), измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна.

Глаукомата уврежда първо периферното зрение

Реклама

Първичната откритоъгълна глаукома е хронично, дегенеративно заболяване, водещо до загиване на нервните клетки в ретината и увреждане на зрителния нерв. В началните етапи на болестта настъпва увреждане на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Рискови фактори са повишено вътреочно налягане, роднини с глаукома, съдови промени, артериална хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, намалена дебелина на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина пациентите да идват при очен лекар късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.

Как се диагностицира и лекува глаукома?

Макулната дегенерация

често се появява с напредването на възрастта. Тя е заболяване, което обикновено засяга двете очи. Типичното оплакване е, че човек вижда разкривени правите линии – например струва му се, че рамката на вратата е извита. Макулната дегенерация се среща главно при хора след 75-годишна възраст. При това заболяване се уврежда централното зрение, способността за четене, шофиране и редица ежедневни дейности. Ранните оплаквания са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.

Макулна дегенерация – образът започва да се изкривява в средата

Диабетната ретинопатия

се проявява като усложнение при пациенти с дългогодишен захарен диабет. Важен фактор за превенция е стриктният контрол на кръвната захар. При вече открито заболяване е важно навременно лечение, за да се избегнат тежките усложнения на напредналата, пролиферативна форма – вътреочен кръвоизлив, вторична глаукома и отлепване на ретината, които водят до загуба на зрението.

Симптоми и лечение на диабетната ретинопатия

Реклама

Exit mobile version