Прости съвети за здравословен начин на живот от графиня Ангелика Волфскийл

PRINT
графиня Ангелика Волфскийл

Да се живее и яде здравословно нито е трудно, нито е скъпо. Най-важно е познанието и готовността ни да променим някои от вредните си навици.  Придържайте се към традициите – това е едно от важните послания, които отправя към хората графиня Ангелика фон Волфскийл, която е димпломиран природолечител (натуропат) в Германия. В поредица от публикации ще ви запознаем с някои основни принципи, представени в нейните книги.

Тук може да прочетете значението на биологичния часовник и как да живеем според неговите принципи.

По традиция през зимата в България се консумират кисело зеле и мариновани зеленчуци. Те са много подходяща храна – подобряват чревната флора, защото съдържат полезни бактерии, каза графинята. Затова пък в готовите храни има доста химични подобрители и добавки – консерванти, емулгатори, оцветители, които нашето тяло не ги толерира, въпреки че законът позволява използването им. Те натоварват черния дроб, жлъчката и стомаха. Организмът ни се опитва да се освободи от тях – появяват се проблеми във функционирането на редица органи (носа, главата и т.н.)

Какво означава обмяна на веществата?

Често се говори за значението на метаболизма, но какво означава обмяна на веществата? В стомаха и червата храната се разгражда, а през нощта черният дроб извлича от тези изходни субстанции специфични за организма вещества, важни за нас. Ето кои са най-важните хранителни елементи.

Аминокиселините са особено важни. Незаменимите са 8 – човек трябва да ги получи само от храната. При децата са нужни 10. Без тези аминокиселини организмът не може да се самоорганизира и възпроизведе. Най-много от тях се съдържат в животинските продукти, затова те са с по-висока биологична стойност от растителните. При разумно комбиниране обаче и вегетарианците могат да си ги набавят достатъчно.

Не бива да прекаляваме с животинските протеини! Хората днес ядат много повече, отколкото организмът ни може да преработи. Реалните нужди на организма са от 0,5 г чист белтък на 1 кг тегло. Човек, който тежи 60 кг, може да яде на ден по около 150 г месо. Протеините се изчисляват лесно – качественото месо съдържа 1/5 протеини от теглото си. Към месото обаче ежедневно добавяме още и мляко, и сирене. Това може да се отрази негативно на бъбреците, да доведе до вторични имунодефицити.

Мазнините в храната са важни, защото някои витамини като А, Д, Е и К, са мастно разтворими. Мазнините са източник на енергия, дават ситост на организма. Важното е да избираме подходящите – най-добрите са ненаситените.

Баластните вещества (фибри) са като четка за червата. Ако ядем ядки, слънчоглед, е важно да ги сдъвчем добре (до каша) в устата и тогава да глътнем. Иначе твърдите семена и частици може да наранят храносмилателния тракт.

Витамините са органични субстанции, които организмът не произвежда, необходими са в много малки количества. Много витамини са компоненти на ензими. Ензимите пък регулират киселинно-алкалното равновесие в организма и всичко, свързано с баланса в стомаха и червата.

Минералите са жизненоважни неорганични хранителни вещества. Също не се произвеждат от организма и се внасят с храната. Важни са за регенерация на кости и зъби, активиране на ензими, проводимост на нервната система, кръвосъсирване, изграждане на кръвни клетки, поддържане на постоянно pH на кръвта и телесните течности, мускулни функции.

Тялото ни се нуждае и от микроелементи (хром, желязо, флуор, йод, кобалт, мед) за да активира ензимите. Ако в храната липсва йод, не могат да се произвеждат хормоните на щитовидната жлеза. Подправките са отличен източник на микроелементи и минерали. Най-добре е да ги консумираме свежи.

Алкално-киселинният баланс е важен за здравето

Прекаленото подкиселяване на тъканите създава благоприятна среда за развитие на възпаления и други проблеми. Как се получава то? От грешки в начина на живот – късно лягане, много кафе, стрес. Грешки в храненето – прекалено много месо и сладкиши, алкохол. Натоварване от замърсената околна среда, медикаменти. Липса на активно физическо движение. Дълбокото дишане и изпотяване (при ежедневния спорт) осигуряват известен баланс, но е нужно по-дълбоко разбиране на това, от което се нуждае организмът, за да остане в здраве. Правилното е да приемаме 3/4 храна, която алкализира (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти) срещу 1/4 храни, които стимулират образуването на киселини в организма.

Основните минерали неутрализират киселините, особено тези, които са в извънклетъчното пространство. Затова и цитоплазмата на клетката трябва да е в адекватно киселинно състояние. Калиевите соли са много важни за баланса на клетката. Много трябва да се внимава обаче с приема на алкални минерали от аптеката. От години графиня Волфскийл работи с Шуслеровата терапия, която предлага най-важните за клетките 12 минерални соли. За неутрализиране на щетите, които си нанасяме с грешките в храненето и начина на живот, тя препоръчва комбинация от солите 4, 5 и 6.

Комбинация за детоксикация и регулиране на алкално-киселинния баланс:

Шуслерова сол №9 натриев фосфат – сутрин, 3-6 таблетки се разтварят в топла вода и течността се изпива на глътки, като се „дъвче”;

Сол №10 натриев сулфат – на обед, 3-6 таблетки (пият се отново разтворени);

Сол №11 силицея – вечер, 5-10 таблетки.

С тази комбинация стимулираме всички процеси за изхвърляне на киселини, а сол №9 е основният регулатор на алкално-киселинния баланс и подпомага преработването на мазнините. Продължителност на лечебния курс: шест седмици; може да се повтори след известна почивка.

 Златни правила на здравословното ежедневие

 • Събуждайте се без аларма
 • Измивайте основно на зъбите преди закуска, за да не „изяждате обратно” всички токсични вещества, които сутрин са отложени по лигавицата на устата
 • След ставане изпиваме по една чаша топла вода
 • Ходене по голяма нужда
 • Масажирайте тялото 5- 20 минути и упражнения, балансиращи меридианите
 • Не се преуморявайте системно! Стигайте до предела на възможностите си, но не постоянно. Вечер не бива да сме капнали, изнурени
 • Изкъпете се с топла вода
 • Практикувайте релаксиращи техники – йога асани, дихателни упражнения
 • Редовна физическа активност
 • Хранете се по едно и също време през деня
 • След това почивайте 5-10 минути, но без спане – седнали
 • Не яжте много вечер! Храната се смила бавно, започва да гние преди да са усвоени полезните вещества. Сутринта стомахът едва успява да се справи с останалото от вечерта.
[Общо: 4    Средно: 5/5]
Прости съвети за здравословен начин на живот от графиня Ангелика Волфскийл беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *