петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПрости съвети за здравословен начин на живот от графиня Ангелика Волфскийл

Прости съвети за здравословен начин на живот от графиня Ангелика Волфскийл

Да се живее и яде здравословно нито е трудно, нито е скъпо. Най-важно е познанието и готовността ни да променим някои от вредните си навици.  Придържайте се към традициите – това е едно от важните послания, които отправя към хората графиня Ангелика фон Волфскийл, която е димпломиран природолечител (натуропат) в Германия. В поредица от публикации ще ви запознаем с някои основни принципи, представени в нейните книги.

Тук може да прочетете значението на биологичния часовник и как да живеем според неговите принципи.

По традиция през зимата в България се консумират кисело зеле и мариновани зеленчуци. Те са много подходяща храна – подобряват чревната флора, защото съдържат полезни бактерии, каза графинята. Затова пък в готовите храни има доста химични подобрители и добавки – консерванти, емулгатори, оцветители, които нашето тяло не ги толерира, въпреки че законът позволява използването им. Те натоварват черния дроб, жлъчката и стомаха. Организмът ни се опитва да се освободи от тях – появяват се проблеми във функционирането на редица органи (носа, главата и т.н.)

Какво означава обмяна на веществата?

Често се говори за значението на метаболизма, но какво означава обмяна на веществата? В стомаха и червата храната се разгражда, а през нощта черният дроб извлича от тези изходни субстанции специфични за организма вещества, важни за нас. Ето кои са най-важните хранителни елементи.

Аминокиселините са особено важни. Незаменимите са 8 – човек трябва да ги получи само от храната. При децата са нужни 10. Без тези аминокиселини организмът не може да се самоорганизира и възпроизведе. Най-много от тях се съдържат в животинските продукти, затова те са с по-висока биологична стойност от растителните. При разумно комбиниране обаче и вегетарианците могат да си ги набавят достатъчно.

Не бива да прекаляваме с животинските протеини! Хората днес ядат много повече, отколкото организмът ни може да преработи. Реалните нужди на организма са от 0,5 г чист белтък на 1 кг тегло. Човек, който тежи 60 кг, може да яде на ден по около 150 г месо. Протеините се изчисляват лесно – качественото месо съдържа 1/5 протеини от теглото си. Към месото обаче ежедневно добавяме още и мляко, и сирене. Това може да се отрази негативно на бъбреците, да доведе до вторични имунодефицити.

Мазнините в храната са важни, защото някои витамини като А, Д, Е и К, са мастно разтворими. Мазнините са източник на енергия, дават ситост на организма. Важното е да избираме подходящите – най-добрите са ненаситените.

Баластните вещества (фибри) са като четка за червата. Ако ядем ядки, слънчоглед, е важно да ги сдъвчем добре (до каша) в устата и тогава да глътнем. Иначе твърдите семена и частици може да наранят храносмилателния тракт.

Витамините са органични субстанции, които организмът не произвежда, необходими са в много малки количества. Много витамини са компоненти на ензими. Ензимите пък регулират киселинно-алкалното равновесие в организма и всичко, свързано с баланса в стомаха и червата.

Минералите са жизненоважни неорганични хранителни вещества. Също не се произвеждат от организма и се внасят с храната. Важни са за регенерация на кости и зъби, активиране на ензими, проводимост на нервната система, кръвосъсирване, изграждане на кръвни клетки, поддържане на постоянно pH на кръвта и телесните течности, мускулни функции.

Тялото ни се нуждае и от микроелементи (хром, желязо, флуор, йод, кобалт, мед) за да активира ензимите. Ако в храната липсва йод, не могат да се произвеждат хормоните на щитовидната жлеза. Подправките са отличен източник на микроелементи и минерали. Най-добре е да ги консумираме свежи.

Алкално-киселинният баланс е важен за здравето

Прекаленото подкиселяване на тъканите създава благоприятна среда за развитие на възпаления и други проблеми. Как се получава то? От грешки в начина на живот – късно лягане, много кафе, стрес. Грешки в храненето – прекалено много месо и сладкиши, алкохол. Натоварване от замърсената околна среда, медикаменти. Липса на активно физическо движение. Дълбокото дишане и изпотяване (при ежедневния спорт) осигуряват известен баланс, но е нужно по-дълбоко разбиране на това, от което се нуждае организмът, за да остане в здраве. Правилното е да приемаме 3/4 храна, която алкализира (плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти) срещу 1/4 храни, които стимулират образуването на киселини в организма.

Основните минерали неутрализират киселините, особено тези, които са в извънклетъчното пространство. Затова и цитоплазмата на клетката трябва да е в адекватно киселинно състояние. Калиевите соли са много важни за баланса на клетката. Много трябва да се внимава обаче с приема на алкални минерали от аптеката. От години графиня Волфскийл работи с Шуслеровата терапия, която предлага най-важните за клетките 12 минерални соли. За неутрализиране на щетите, които си нанасяме с грешките в храненето и начина на живот, тя препоръчва комбинация от солите 4, 5 и 6.

Комбинация за детоксикация и регулиране на алкално-киселинния баланс:

Шуслерова сол №9 натриев фосфат – сутрин, 3-6 таблетки се разтварят в топла вода и течността се изпива на глътки, като се „дъвче”;

Сол №10 натриев сулфат – на обед, 3-6 таблетки (пият се отново разтворени);

Сол №11 силицея – вечер, 5-10 таблетки.

С тази комбинация стимулираме всички процеси за изхвърляне на киселини, а сол №9 е основният регулатор на алкално-киселинния баланс и подпомага преработването на мазнините. Продължителност на лечебния курс: шест седмици; може да се повтори след известна почивка.

 Златни правила на здравословното ежедневие

 • Събуждайте се без аларма
 • Измивайте основно на зъбите преди закуска, за да не „изяждате обратно” всички токсични вещества, които сутрин са отложени по лигавицата на устата
 • След ставане изпиваме по една чаша топла вода
 • Ходене по голяма нужда
 • Масажирайте тялото 5- 20 минути и упражнения, балансиращи меридианите
 • Не се преуморявайте системно! Стигайте до предела на възможностите си, но не постоянно. Вечер не бива да сме капнали, изнурени
 • Изкъпете се с топла вода
 • Практикувайте релаксиращи техники – йога асани, дихателни упражнения
 • Редовна физическа активност
 • Хранете се по едно и също време през деня
 • След това почивайте 5-10 минути, но без спане – седнали
 • Не яжте много вечер! Храната се смила бавно, започва да гние преди да са усвоени полезните вещества. Сутринта стомахът едва успява да се справи с останалото от вечерта.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -