Липсата на ензими може да провокира безпричинна умора

PRINT

Доказано е, че в тялото на бебетата ензимите са 100 пъти повече, отколкото у възрастен човек. На 70 г. например остават само около 1/3. Не подозираме, че хронични състояния като умора, сънливост, отпадналост се дължат на недостига на ензими. Тези биокатализатори представляват сложни протеини, изградени от аминокиселини в определена последователност.

Имат крехка структура и функционират при определена киселинност и температура на средата. Диапазонът, в който са активни, е от 35 до 45 градуса С – в други граници. се разрушават, обяснява д-р Миглена Анталавичева от Клиниката по гастроентерология към болница „Токуда“. Ензимите участват в смилането на храната, метаболизма и редица други процеси.

Стресът води до изчерпване на ензимите

Тогава се повишава секрецията на метаболитни ензими, отговорни за доставката на енергия в тялото и за функцията на почти всички системи в организма ни. При остри хронични състояния, възпалителни заболявания се увеличава потребността от ензими. Те повишават съпротивителните сили на организма и са важен фактор в борбата с възпалителните заболявания.

При недостига им сме по-податливи на болестите. Дефицитът на амилаза и протеаза например води до различни болестни прояви и ако не се открие причината, може да се лекуват неправилно. При недостиг на амилаза са възможни инфекции на кожата и абцеси, които обикновено се лекуват от хирурзи, а причината остава неясна.

Броят на ензимите в тялото ни е над 5000, изучени са около 3000. Според американския лекар д-р Едуард Хауъл, изследвал ги в продължение на години, всеки човек има определен капацитет за синтез на ензими и с възрастта той постепенно се изчерпва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени
Болката при панкреатит е като от пронизване с нож 
 Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Класифицират ензимите в три групи: хранителни, метаболитни и храносмилателни. Хранителни ензими си доставяме със свежата, жива храна. Те се освобождават в устата, а се задействат в стомаха. И колкото по-калорична е суровата храна, толкова повече ензими има в нея. Богатите на протеин храни ни доставят протеаза, съдържащите въглехидрати – амилаза, а ядките и авокадото, които са източник на мазнини – липаза.

Без ензими не можем да усвоим храната

Метаболитните присъстват във всяка клетка, тъкан или орган и действат като биохимични катализатори. Те ни поддържат енергични, млади и здрави. Храносмилателните ензими са продукт на храносмилателната система и участват в разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати до по-малки молекули. Най-важните храносмилателни ензими са амилаза, липаза, протеаза, лактаза, алфа-глактозидаза, целулоза и бромелаин, като последните 3 не се произвеждат в тялото ни и ги набавяме с менюто.

Храната се раздробява в устната кухина, смилането продължава в гълтача, хранопровода и стомаха, досмила се и се усвоява в тънкото, дебелото и правото черво. Слюнката разгражда само въглехидратите, но процесът продължава в долните отдели на храносмилателния тракт. Стомашният сок е богат на солна киселина и е с ниска киселинност (рН около -1,5-3,5). А ниското рН на стомашното съдържимо е необходимо за активирането на голям брой ензими, които се секретират в неактивни форми и се активират под действието на стомашния сок.

В стомаха се синтезират протеази, които разграждат белтъците. По-надолу се осъществява пълното усвояване на хранителните вещества, които сме приели. Основна роля тук има панкреасът, който отделя много ензими, като алфа-амилазата и липазата разграждат въглехидратите и мазнините. Абсорбцията на разградените въглехидрати, белтъчини и мазнини се извършва в тънкото черво.

Мазнините се разграждат от ензима липаза до мастни киселини, но за усвояването им е необходимо и отделянето на жлъчен сок, чрез който се емулгират мазнините. Жлъчният сок е важен и за абсорбцията на мастноразтворимите витамини.

Вода не бива да се пие по време на ядене или непосредствено след него, а половин час преди това. Причината е, че течността влияе на отделянето на слюнка, отмива храносмилателните сокове – и пречи на смилането и усвояването на храната. Същото важи и за различните напитки, които сме свикнали да консумираме, докато хапваме. Недостигът и липсата на ензими затруднява смилането и усвояването на храната, а от неразградените продукти се отделят токсини. Затова и много от здравословните проблеми тръгват от дебелото черво.

Цяла група ензими метаболизират алкохола, но най-важният е алкохолдехидрогеназата. При азиатската раса има недостиг на този ензим. А при жените по принцип се отделя в по-малко количество, затова те по-бързо се напиват. Важно е да се знае, че някои медикаменти блокират групи ензими, които пък са необходими за метаболизиране на други лекарствени средства или хранителни вещества. В резултат на това може да се образуват опасни токсични продукти.

Лекарства от групата на т.нар МАО – инхибиторите не бива да се приемат в комбинация с белтъчни храни. Причината е, че съответните медикаменти блокират ензими, разграждащи белтъчините в храната, и може да се стигне до отделяне на токсини. Неразградените белтъци в организма може да провокират алергия, обяснява лекарката. Ензимът бромелаин в ананаса повишава абсорбцията на някои антибиотици, смята се и че може да увеличи ефекта на антикоагулантни лекарства.

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА, в. „24 часа“

[Общо: 11    Средно: 3.4/5]
Липсата на ензими може да провокира безпричинна умора беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *