неделя, 4 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛипсата на ензими може да провокира безпричинна умора

Липсата на ензими може да провокира безпричинна умора

Доказано е, че в тялото на бебетата ензимите са 100 пъти повече, отколкото у възрастен човек. На 70 г. например остават само около 1/3. Не подозираме, че хронични състояния като умора, сънливост, отпадналост се дължат на недостига на ензими. Тези биокатализатори представляват сложни протеини, изградени от аминокиселини в определена последователност.

Имат крехка структура и функционират при определена киселинност и температура на средата. Диапазонът, в който са активни, е от 35 до 45 градуса С – в други граници. се разрушават, обяснява д-р Миглена Анталавичева от Клиниката по гастроентерология към болница „Токуда“. Ензимите участват в смилането на храната, метаболизма и редица други процеси.

Стресът води до изчерпване на ензимите

Тогава се повишава секрецията на метаболитни ензими, отговорни за доставката на енергия в тялото и за функцията на почти всички системи в организма ни. При остри хронични състояния, възпалителни заболявания се увеличава потребността от ензими. Те повишават съпротивителните сили на организма и са важен фактор в борбата с възпалителните заболявания.

При недостига им сме по-податливи на болестите. Дефицитът на амилаза и протеаза например води до различни болестни прояви и ако не се открие причината, може да се лекуват неправилно. При недостиг на амилаза са възможни инфекции на кожата и абцеси, които обикновено се лекуват от хирурзи, а причината остава неясна.

Броят на ензимите в тялото ни е над 5000, изучени са около 3000. Според американския лекар д-р Едуард Хауъл, изследвал ги в продължение на години, всеки човек има определен капацитет за синтез на ензими и с възрастта той постепенно се изчерпва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени
Болката при панкреатит е като от пронизване с нож 
 Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Класифицират ензимите в три групи: хранителни, метаболитни и храносмилателни. Хранителни ензими си доставяме със свежата, жива храна. Те се освобождават в устата, а се задействат в стомаха. И колкото по-калорична е суровата храна, толкова повече ензими има в нея. Богатите на протеин храни ни доставят протеаза, съдържащите въглехидрати – амилаза, а ядките и авокадото, които са източник на мазнини – липаза.

Без ензими не можем да усвоим храната

Метаболитните присъстват във всяка клетка, тъкан или орган и действат като биохимични катализатори. Те ни поддържат енергични, млади и здрави. Храносмилателните ензими са продукт на храносмилателната система и участват в разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати до по-малки молекули. Най-важните храносмилателни ензими са амилаза, липаза, протеаза, лактаза, алфа-глактозидаза, целулоза и бромелаин, като последните 3 не се произвеждат в тялото ни и ги набавяме с менюто.

Храната се раздробява в устната кухина, смилането продължава в гълтача, хранопровода и стомаха, досмила се и се усвоява в тънкото, дебелото и правото черво. Слюнката разгражда само въглехидратите, но процесът продължава в долните отдели на храносмилателния тракт. Стомашният сок е богат на солна киселина и е с ниска киселинност (рН около -1,5-3,5). А ниското рН на стомашното съдържимо е необходимо за активирането на голям брой ензими, които се секретират в неактивни форми и се активират под действието на стомашния сок.

В стомаха се синтезират протеази, които разграждат белтъците. По-надолу се осъществява пълното усвояване на хранителните вещества, които сме приели. Основна роля тук има панкреасът, който отделя много ензими, като алфа-амилазата и липазата разграждат въглехидратите и мазнините. Абсорбцията на разградените въглехидрати, белтъчини и мазнини се извършва в тънкото черво.

Мазнините се разграждат от ензима липаза до мастни киселини, но за усвояването им е необходимо и отделянето на жлъчен сок, чрез който се емулгират мазнините. Жлъчният сок е важен и за абсорбцията на мастноразтворимите витамини.

Вода не бива да се пие по време на ядене или непосредствено след него, а половин час преди това. Причината е, че течността влияе на отделянето на слюнка, отмива храносмилателните сокове – и пречи на смилането и усвояването на храната. Същото важи и за различните напитки, които сме свикнали да консумираме, докато хапваме. Недостигът и липсата на ензими затруднява смилането и усвояването на храната, а от неразградените продукти се отделят токсини. Затова и много от здравословните проблеми тръгват от дебелото черво.

Цяла група ензими метаболизират алкохола, но най-важният е алкохолдехидрогеназата. При азиатската раса има недостиг на този ензим. А при жените по принцип се отделя в по-малко количество, затова те по-бързо се напиват. Важно е да се знае, че някои медикаменти блокират групи ензими, които пък са необходими за метаболизиране на други лекарствени средства или хранителни вещества. В резултат на това може да се образуват опасни токсични продукти.

Лекарства от групата на т.нар МАО – инхибиторите не бива да се приемат в комбинация с белтъчни храни. Причината е, че съответните медикаменти блокират ензими, разграждащи белтъчините в храната, и може да се стигне до отделяне на токсини. Неразградените белтъци в организма може да провокират алергия, обяснява лекарката. Ензимът бромелаин в ананаса повишава абсорбцията на някои антибиотици, смята се и че може да увеличи ефекта на антикоагулантни лекарства.

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА, в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -