четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВаксина срещу бяс в София вече ще се прави в Александровска

Ваксина срещу бяс в София вече ще се прави в Александровска

Целевата имунизация срещу бяс вече ще се извършва в УМБАЛ „Александровска“, а не  както досега, в Първа МБАЛ – София“ (Първа градска). Това съобщават от Столична здравна регионална инспекция (СРЗИ). Промяната се налага поради изменение в списъка на лечебните заведения, в които се извършват такива имунизации. Първа градска отпада от извършителите на тази дейност.

Ваксините в Александровска болница се извършват в център, разположен в рамките на Спешното отделение, в корпуса на Клиниката по урология и Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия. Входът е откъм бул. „Пенчо Славейков“. Повече информация можете да получита на телефон 02/923 09 55.

Бяс е сериозно заболяване, което се причинява от невротропен вирус (Rabies Virus). Той спада към семейство Рабдовируси. Заболяването се среща по-често при животни. Възможно е обаче и човек да се разболее след ухапване от заразено животно. Вирусът се предава посредством заразена кръв или слюнка. В наши дни бяс при хората се среща изключително рядко. Единични са случаите на регистрирани заболели през последните 40 години в България. Въпреки това при ухапване от животно, за което има съмнение, че е заразено, категорично се препоръчва имунизация с противобясна ваксина.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -