събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПротеиновата диета не подобрява чувствителността към инсулина

Протеиновата диета не подобрява чувствителността към инсулина

Диетите са важна част от терапията на диабета. Едно от първите неща, които чуват като препоръка от ендокринолога пациентите, е да отслабнат. При загуба на тегло очакваният резултат е повишаване на чувствителността към инсулина.

Много диабетици вярват, че правилната диета за тях е с високо съдържание на протеини, тоест трябва да хапват повече месо. Това схващане отдавна се оспорва от експертите. Сега ново проучване на експерти от Университета на Вашингтон показа, че диетата с много протеини не подобрява чувствителността към инсулина, става ясно от публикация за проучването в онлайн изданието Science World Report.

В изследването участвали 34 жени със затлъстяване на възраст 50 до 60 години, които не страдат от диабет. Участниците бяха разделени в три групи. Първата група се придържала към високопротеинова диета, втората ежедневно употребявала препоръчителното средно количество протеини, а третата била контролната група.

При жените, които следвали диета с високо съдържание на протеини, инсулиновата чувствителност не се променила. Най-добър ефект по отношение на чувствителността на клетките към инсулина бил отбелязан във втората група – тя се увеличила с 25-30%. Още един любопитен извод от проучването – високопротеиновата диета не помагала за поддържане на мускулна маса при отслабването.

Инсулинът е хормон, произвеждан от задстомашната жлеза (панкреас), който служи като „ключ“, с който захарта влиза в клетката и я храни. При определено генетично предразположение и неправилно хранене, затлъстяване, особено в областта на корема, се стига до инсулинова резистентност. При нея клетките губят чувствителност към инсулина и не реагират на него. В резултат захарта не може да влезе в клетките, а остава да циркулира в кръвта. Лабораторното изследване мери завишени резултати. Инсулиновата резистентност се смята за състояние, от което е много вероятно да се развие диабет.

Друго проучване, осъществено в Германия, също подкрепя тезата за ограничаване на протеините в диетата за диабетици. Менюто на тези пациенти не трябва да съдържа много захар и въглехидрати (тестени изделия). Това е разпространеното разбиране за хранене при заболяването, което засяга обмяната на захарите в организма. Оказва се, че по-добрият начин е да се ограничат протеините (белтъчини). Това е начинът да се ускори разходът на енергия, а оттам и да се подобри изгарянето на калориите от мазнини и въглехидрати. Наблюденията на учени сочат, че дори инсулиновата резистентност може да претърпи обратно развитие.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Животинските мазнини НЕ вдигат нивото на инсулина. Въглехидратите отдавна са зачертани като продукт на хранене у дома, от тях няма никаква нужда организмът. Протеините ги приемам, около 25-30% да са от дневното меню. Яжте животински мазнини, не се притеснявайте от холестерола- мит е.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -