сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБиологичният часовник се свързва с повече стомашно-чревни оплаквания сега

Биологичният часовник се свързва с повече стомашно-чревни оплаквания сега

Човек се разболява, защото не се храни правилно и защото не живее правилно. Сентенцията е на немския лекар д-р Макс Ото Брукер. Храненето безспорно е много важно, каза при поредното си гостуване в България известната немска природолечителка графиня Ангелика Волфскийл. Все повече хора се интересуват как да останат здрави и енергични въпреки натовареното всекидневие, затова сайтът „БоленЗдрав“ ще публикува поредица от съвети, базирани на нейния дългогодишен опит и знания (в Германия природолечителите минават специален курс на обучение и изпити).

В първата част днес ще обясним връзката между биоритмите, храненето и здравето. Две са основните задачи, които трябва храносмилането да изпълни – да разгради храната, за да може организмът да я усвои. Втората е да помогне на клетките да се изчистят от токсините. Ако двата процеса не вървят паралелно, клетките ще гладуват, а задръстването с токсини може да доведе до поява на тежки, хронични заболявания, включително поява на туморни образувания, казва графиня Волфскийл.

Не зачитаме биологичния часовник

биологичен часовник
Схемата показва кои органи в кои часове от деня и сезони са най-активни

Малцина от нас си дават сметка колко голямо е влиянието на биоритмите върху процесите на обмяна на веществата в организма. Според източната медицина всеки орган или система в тялото има своя пик като час от денонощието, както и през отделните сезони, посочи графиня Волфскийл. Интересното е, че освен 4-те сезона, в китайската медицина отличават още един – късно лято/ранна есен, в който сме точно сега.

Биологичният часовник отбелязва времето на най-високо и съответно най-ниско ниво на енергия и кръвоснабдяване на органите. Той следва хода на деня, лунните фази, както и годишните времена.
Сезонът късно лято е най-активният период за стомаха, далака и панкреаса. Може би затова по това време на годината много хора имат стомашно-чревни оплаквания, посочва лечителката. Отслабване на панкреаса води до храносмилателни проблеми при предразположените хора.

Влиянието на фактори отвън като влага, студ, дъжд също влияят негативно на нашите органи и системи, които се опитват да работят активно в този период. Често малките деца на 3-7 г. развиват синузит или упорити хреми. „Повечето хора не правят връзка между работата на стомаха, далака и панкреаса и хремата, казва графиня Волфскийл. Ако сега обаче доведат при мен дете с хрема, винаги ще дам нещо за стомаха, тъй като сега той е в активната си фаза според годишните биоритми. Идеята е стомахът да се справи с натрупаната слуз, а не да е принуден да я извежда навън под формата на хрема.“

Късната и обилна вечеря натоварва черния дроб и му пречи

Ако човек познава биологичния си часовник, може да живее в съзвучие с вътрешните си ритми, което е най-добрата профилактика на болестите, подчертава лечителката. Например черният дроб работи най-активно през нощта от полунощ до 2-3 ч. Затова не бива да вечеряме късно и вечерята ни трябва да е най-малкото по количество хранене за деня. Иначе не можем да спим спокойно, събуждаме се около 3 ч. и рушим съня си. Причината е в затормозяването на черния дроб, който би трябвало в този период да работи спокойно за детоксикацията на тялото. Вместо това организмът е принуден да разгражда и усвоява обилната, късна вечеря. Процесиите в тялото са така навързани, че нарушаването на работата на един орган води до смущения в следващ. Ако не може да си осигурим дълбок сън, черният дроб не може да произведе ензимите, които поддържат имунната система.

„Има една основна схема за постигане на на тази цел, която включва комбинация от шуслерови соли номер 2 (калциум фосфорикум), 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). По правило ги прилагам в продължене на 12 седмици. След това променям схемата за постигане на допълнително енергизиране – сутрин остава сол номер 2, на обяд – номер 5, следобед –номер 8 (натриум хлоратум), а вечерта – номера 7 и 11 (силицея). Тази комбинация също се прилага 12 седмици“, обяснява графиня фон Волфскийл.

Комбинация Шуслерови соли за баланс и връщане към биоритмите

В съвременното общество често е трудно да се придържаме към природните биоритми. В случаите, когато се налага да работим на смени или продължително време да се грижим за болен като будуваме нощем, при пътуване със смяна на часовите пояси можем да помогнем за връщането на баланса на тялото с т. нар. Биохимична енергийна люлка:

  • ШС №2 калциев фосфат – сутрин, 10 таблетки, разтворени като „Гореща 2”
  • ШС №5 калиев фосфат – на обед, 5 таблетки, разтворени като „Гореща 5”
  • ШС №8 натриев хлорид, следобед, 2 x 2 таблетки за смучене (до 16.00 ч.)
  • ШС №7 магнезиев фосфат – вечер, 5-10 таблетки, разтворени като „Гореща 7”

Според китайската медицина на всеки час съответства орган, който е най-активен именно тогава (виж схемата на биологичния часовник). Тялото ни никога не почива, но редува активните фази на различните органи и системи. Например между 18 и 20,30 часа е най-високата температура на тялото. В 21 ч. вече започва да се отделя мелатонин – хормонът на съня, и на нас ни се доспива. Към 4 часа сутринта отделянето му се блокира. Към 6 ч. започва отделянето на кортизол и адреналин, които имат за задача да ни разбудят. В най-добра умствена форма сме към 10 ч. сутринта, а в ранния следобед (13-15 ч.) отново настъпва естествен физиологичен спад и имаме желание за сън.

Делникът ни се влияе от нашия биологичен часовник. Както слънцето, така и силната изкуствена светлина му влияят. В Швеция и Норвегия момичетата например по-късно достигат до пубертета, тъй като хормоналното съзряване е свързано и с достатъчното слънчева светлина. При недостиг на слънчеви часове то се забавя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -