Мит ли е, че млечните продукти водят до повече слуз в организма

PRINT

Доста хора смятат, че консумацията на мляко и млечни продукти, месо, кафе, соя и някои други увеличават производството на слуз в дихателните пътища. Поради това тези хора отказват да консумират такива продукти с идеята, че правят нещо добро за организма си. Правилно ли е това, или не?

Според проведени австралийски проучвания хора, които вярват в този мит, съобщават субективно за увеличено производство на слуз след консумация на мляко и соеви напитки. Но тези ефекти не са специфични и научно обосновани, тъй като обективното изследване на количеството слуз не потвърждава тя да се увеличава, казва д-р Росица Попова.

При болни от обикновена вирусна инфекция приемът на мляко и месо не води до повишени носни секрети, кашлица или поява на храчки, допълва тя. Според други проучвания консумацията на мляко не обостря симптомите на бронхиална астма и хронични инфекции на горния и долния респираторен тракт и не се установява връзка между консумацията на мляко и появата на астма.

Единствено при деца с доказана алергия към белтъка на кравето мляко или възрастни с лактозна непоносимост е налице повишено производство на слуз от стомашно-чревния тракт, а не от дихателните пътища. При тези пациенти терапевтичното поведение се състои в елиминиране на млякото и млечните продукти поради невъзможност за пълноценното им усвояване и настъпване на хроничен възпалителен процес, който уврежда лигавицата на червата и води до риск за развитие на хранителни дефицити.

Няма научни изследвания, които доказват по патофизиологичен път, че консумацията на мляко повишава продукцията на слуз в дихателните пътища при здрави хора. Напротив, като лесноусвоима напитка млякото може да подобри влошеното здравословно състояние и да съкрати реконвалесцентния период (оздравяването) при инфекциозното заболяване на дихателните пътища.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло
При сенна хрема ограничете суровите храни и месото 
Млякото дава важен антиоксидант на мозъка
Кои са храните, които ни запазват млади 

Всички знаем, че по време на банална вирусна инфекция апетитът ни е намален и консумираме по-малко храна. Затова в такива моменти е препоръчително да се пият освежаващи, лесноусвоими напитки, които съдържат пълноценен белтък за производството на антитела за борба с инфекцията. Чаша айрян или млечно-плодов шейк са добро решение за рехидратация и подсилване на имунитета, когато нямаме желание да консумираме адекватно количество храни, обобщава д-р Попова.

Слузта е гъста субстанция, покриваща лигавиците, които са своеобразна тапицерия на вътрешните ни кухи органи – стомах, черва, носни кухини, синуси, трахея, бронхи и т.н. Слузта съдържа муцинът гликопротеин, около 2% пипиди и 90-95% соли, клетки, електролити, различни клетъчни остатъци и вода, пояснява от своя страна д-р Райна Стоянова.

Чревната слуз функционира като стабилна бариера за контрол на преминаването на вредни молекули и микроорганизми, като същевременно подпомага преминаването на хранителни вещества през епитела. Тази противоречива функция е изключително важна за ефективния лекарствен и хранителен транспорт. Слузта в носните кухини помага за осигуряване на влага за чувствителната лигавица на носа. Назална конгестия или запушването на носа, се случва, когато слуз сгъсти и блокира потока въздух през дихателната система.

Белтъчни продукти като яйцата, млякото, соята, рибата, мидите, брашното имат лоша репутация заради алергизиращото си действие. При тяхната консумация, особено ако имате непоносимост, е възможно да се увеличи мукусната (слузната) продукция. Но обратното твърдение не е вярно, а именно: избягването на тези храни, ако не сте алергични към тях, няма да намали количеството на продуцираната слуз, валидно е и за млякото, въпреки популярното вярване, че млечните продукти увеличават слузната продукция.

Проучване, публикувано в Journal of American College of Nutrition през 2005 г., оповести данни, че пиенето на мляко не причинява продукцията на повече мукус при общата популация. През 2010 г. австрало-азиатската група по клинична имунология и алергология също обобщи, след поредица от проучвания, че твърдението, че млечните продукти увеличават слузната продукция, е неоснователно.

Някои съдържащи хистамин храни, каквито са определени риби (аншоа, сардини, пушени риби), доматите, спанакът, патладжаните, авокадото, гъбите, сушените плодове, ферментиралите продукти, могат да увеличат продукцията на слуз в рамките на алергична реакция, казва още д-р Стоянова. Симптомите варират, но обикновено са запушване на носа и кихане, кашлица, дискомфорт в областта на гърлото, сълзене на очите, сърбеж. Елиминирането на дразнителите може да помогне в такива случаи, а тестуването за хранителни алергии ще фиксира и специфичните групи, провокиращи непоносимост.

В заключение: преминаване към хранене без млечни продукти по не- медицински подбуди може да повлияе неблагоприятно на здравето. Премахването на т.нар. слузопродуциращи храни без съответната суплементация (добавяне на полезните елементи, от които се лишава човекът) може да доведе до хранителен дефицит на важни витамини и минерали, каквито са витамин Д и калций например. При екстремните случаи има опасност за здравето.
Източник: „24 часа“

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Мит ли е, че млечните продукти водят до повече слуз в организма беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *