При сенна хрема ограничете суровите храни и месото

PRINT
алергия при деца

Постоянно запушен нос, сълзящи очи и дори невъзможност да се диша нормално. За хората със сенна хрема пролетта не е радост, а истинско изпитание! Освен това алергиите в наши дни сякаш стават все повече. Но защо това е така и как възниква тази свръхчувствителност на имунната система към безобидни субстанции?

При алергия организмът реагира бурно срещу безвредни вещества

графиня Ангелика ВолфскийлПод алергия се разбира погрешното активиране на имунната система срещу иначе безвредни, макар и чужди на организма вещества, казва известната немска природолечителка графиня Ангелика фон Волфскийл (на снимката), която вече няколко пъти е гостувала в България, за да изнася лекции пред широката публика. Точните причини за тази реакция на организма не са известни, предполага се, че генетичните фактори играят важна роля.

В полза на това говорят фактите, че децата на алергични родители имат по-висок риск сами да развият подобно заболяване. Една от теориите за възникването на алергиите е свързана с най-новите изследвания, а те сочат, че прекалената хигиена в детската възраст може да провокира склонност към такива прояви. Обяснението е, че вероятно имунната система не получава достатъчно добра възможност да се запознае с вещества от околната среда през първите години от живота и по-късно реагира със защитна реакция спрямо тях.

Храната като причина за запушения нос

диета за отслабванеДори да не става дума непременно за сенна хрема, много хора се оплакват от непрекъснато запушен нос. Защо е така? Когато не става дума за алергия, има други причини. „От моя гледна точка това е заради променените навици при хранене.

Ядем твърде много продукти, които благоприятстват образуването на слуз, например храни от обработено мляко и млечни продукти, много тестени изделия от пшеница. Хапваме картофите вечер вместо през деня. А и по принцип храната ни съдържа твърде малко горчиви вещества.

В добавка инфекциите на дихателните пътища хронифицират, вместо да бъдат излекувани“, коментира графиня Фон Волфскийл.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система
Осем неща, които пролетта прави с организма
Похвати от йога за справяне със запушения нос

Хроничната хрема, дори да не е тежка, променя трайно лигавицата

запушен нос хремаПрави я по-уязвима за атаката на вируси, бактерии и други микроорганизми. С времето лигавицата на носа изсъхва, изтънява и става склонна към кървене. Образуват се корички и разранявания.
Ако имате проблеми с алергии на дихателните пътища, трябва да помислите за профилактика. Непременно променете и храненето, съветва природолечителката. През периода, когато алергията се активира, по принцип се въздържайте от сурови храни – плодове, плодови сокове, а също и от животински протеини. Млякото и млечните продукти също се ограничават.

При алергиите на дихателните пътища много симптоми са съсредоточени в носа. Интересно е, че според аюрведа по носа минава меридианът на дебелото черво – той свършва на двете ноздри. Дебелото черво се свързва с обработването и усвояването на полезни вещества и с изхвърлянето на отпадните от организма. Друг любопитен факт според графинята е, че това черво се свързва с белия дроб. Чрез точките по този меридиан може да се третират болки в зъбите, възпалено гърло, болки в корема, ръцете и раменете, ограничена подвижност на ръцете, болки във врата и трескави състояния.

Хомеопатия при алергия и упорити хреми

Хомеопатията може да помогне при алергии и повтарящи се хреми, изтъква графиня Ангелика. Целта е да не се допусне порочен кръг с повтарящи се синузити. Много е важно хремата да се излекува докрай, да не се оставя да хронифицира. Добър ефект при алергична хрема и при вирусни инфекции с възпаление на околоносните кухини, хрема и кашлица имат Шуслеровите соли.

Друг подходящ за проблеми със сенната хрема хомеопатичен продукт е Ринитал, който има хипосенсибилизиращо действие (регулира реакцията на организма срещу алергените) и предотвратява обострянето на алергията. Можете да го приемате профилактично – 6 седмици преди началото на очаквания алергичен сезон, а също и за лечение в острия период. Ринитал спира хремата, сърбежа и сълзенето на очите, действа противооточно и противовъзпалително.

Минералите също помагат при алергии

хомеопатия глобулиШуслеровите соли са прекрасна възможност за облекчаване на състоянието при сенна хрема, съветва графинята. Може да се комбинират с традиционната медицина или да се използват самостоятелно за укрепване на имунната система при алергии.

Базисната комбинация при сенна хрема е от соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Профилактиката с тях започва около шест седмици, преди да се появят полените. В случай, че има и слузест секрет, може да се добави и още една сол според цвета. При сивобяла слуз се добавя сол №4 калиев хлорид, при жълта слуз – сол №6 калиев сулфат.

Шест седмици преди сезона на полените се започва със сол №2 – сутрин по 5 таблетки, разтворени в малко вода; сол №3 – 6 пъти по една таблетка (разпределени през деня), като солта се смуче под езика; сол №8 – до три пъти дневно по две таблетки, приемат се до 16 часа според интензивността на алергичната хрема. При активиране на алергията се продължава с тази схема за прием на солите. Евентуално се добавят и други соли според цвета на секрета.

Ето още насоки за приложение на солите в такива ситуации:
№1 калциев флуорид – при много гъст секрет.
№4 калиев хлорид -при упорита и непроходима хрема с отоци.
№6 калиев сулфат –при жълт секрет, хронично възпаление.
№7 магнезиев фосфат -при болки.
№8 натриев хлорид – при водниста хрема. Ако е съпроводена със суха кашлица, се добавят соли 3 и 6.

Как да се предпазим от хремата

Природолечителката дава и някои чисто практически съвети. За да се ограничи въздействието на полените, е важно болният от сенна хрема да си вземе душ веднага, след като се прибере у дома. Обувките и облеклото се свалят още в антрето, за да не се внасят алергените вкъщи. Жилището трябва да се проветрява добре сутрин и вечер, когато концентрацията на полени е по-ниска. Спазвайте и предписаното противоалергично лечение в критичната фаза, а също и съветите на лекарите за хранене, казва графиня Фон Волфскийл. Прилагането на хомеопатия не означава да спрем назначените от специалист медикаменти.

Ето и някои общи съвети при хрема и запушен нос. Пазете тялото затоплено – колкото по-топла и добре кръвоснабдена е лигавицата, толкова по-защитена е тя срещу атаката на вирусите. Сложете си шапка, само лента за глава не е достатъчна. Краката трябва да са топли. Ако са измръзнали, натопете ги в гореща вода. Наскоро учените обясниха, защо когато краката изстинат, хващаме хрема. Кръвоносните съдове в носа се свиват и притокът на кръв намалява. Така тялото предотвратява бързата загуба на топлина. В кръвта обаче се съдържат имунни клетки, които се противопоставят на инфекциите. Така, когато настиваме, „входната врата“ за вирусите – носоглътката, е с намалена защита.

Много е важно да поддържаме затоплено и цялото тяло – да се носи потник, да се пазят бъбреците от преохлаждане. Храната през студените месеци трябва да е топла, да се избягва престой до климатик или на течение. Постоянно запушеният нос може да има и скрити психологически причини. Задайте си въпроса: От какво ми е писнало? Какво не искам вече да възприемам (да помириша)?

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 2.7]
При сенна хрема ограничете суровите храни и месото беше последно модифицирана от: август 24th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “При сенна хрема ограничете суровите храни и месото

  1. Dietitian каза:

    Постепенно системните проблеми с носа ще намалеят. Много хора са успели да разрешат проблема, хапвайки редовно мед. Той е произведен от тези растения, които дразнят носа ви. Нужно е да консумирате мед поне месец преди сезона на алергиите. Започнете с малко и стигнете до 1 чаена лъжица домашен мед. Хапва се, докато сезонът не отмине. Маргаринът е изключително вреден при хора със сенна хрема.

Comments are closed.