петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеПравят вино, което не води до махмурлук

Правят вино, което не води до махмурлук

Учени от университета в Илинойс създали нов вид дрожди, които правят виното по-полезно и могат да намалят количеството на токсичните странични продукти, виновни за сутрешно главоболие.

Храни като бира, вино и хляб съдържат специфични дрожди, създадени специално за нуждите на индустрията. В генома на тези дрожди има няколко копия на гени, пише изданието Zee News. Преди това било много трудно да се работи с такава мая, но учените успели да променят гените й така, че да се прилага лесно в практиката. Сега учените успели да я адаптират и така, че да става и за производството на вино и бира.

Благодарение на новия метод ще може да се увеличи количеството на ресвератрол във виното 10 пъти или повече. Нещо повече, към напитката ще могат да се добавят и други биологично активни съединения като женшен например. Ресвератролът е най-ценното вещество във виното, той е антиоксидант, който помага за намаляване на холестерола и най-общо казано, действа подмладяващо на организма.

Винопроизводителите ще могат да оптимизират процеса на ябълчно-млечнокиселата ферментация, която омекотява вкуса на виното. Неправилното протичане на този процес води до образуването на токсични странични продукти, които причиняват махмурлук.

Източник: Zee New

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -