сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолестите на зъбите засягат останалите органи

Болестите на зъбите засягат останалите органи

Зъбите са изградени от високо минерализирани структури, като емайла, дентина и цимента и на пръв поглед могат да се приемат като неживи елементи, нямащи връзка с останалите части на тялото. Те обаче са изградени от клетки, задвижвани от сложна генетична информация и редица растежни фактори, активни продукти и стимули до изработването на изключително твърди и устойчиви покривни слоеве на една жива, активна вътрешност – зъбната пулпа, която изхранва дентина и цимента и осигурява връзката на зъба с костта, в която се разполага и задържа.

Зъбите са съединителна тъкан в голямата си част

Кръвоносна мрежа от фини съдове чрез сложни механизми контролира кръвообращението и обменните процеси в зъба и е във връзка с периодонциума (тъканта, свързваща зъба с костта) и с цялото кръвообращение на човешкото тяло. Подобна мрежа от нервни разклонения осигурява инервацията на пулпата, свързва се с тази от периодонциума, костта и гингивата и е свързана с цялата нервна система.

Зъбите са част от организма и макар с по-специфичен строеж, в по-голямата си част представляват съединителна тъкан, каквато е по-голямата част на тялото. Тази съединителна тъкан е изградена от клетки, влакна, кръвоносни съдове, нерви, лимфни съдове и основна субстанция. Тя е обща за цялото тяло и всяка промяна в една част от човешкото тяло се регистрира в цялото. Болестите на зъбите не могат да се разглеждат изолирано от останалите органи и системи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означават различните видове болки в зъба? 
Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит 
Артроза и коксартроза – симптоми и лечение 

Зъбите са част от храносмилателната система и тяхната задача е да подготвят чрез стриване храната за следващата обработка. Всеки дефект в зъбите, резултат от развиващ се кариозен процес, смущава акта на откъсване на храната, на стриването и предварителната й обработка в устата и създава усложнения за правилната функция на стомашно-чревния тракт. Това означава, че дори нелекуваният кариес може да бъде причина за смущения в други части на тялото. При задълбочаване на развиващия се процес, оставен без лечение, се развива възпаление на пулпата, което причинява нетърпима болка. Нарушаването на съня и храненето намалява трудоспособността и е в състояние да причини редица физически и психически проблеми.

Оставен без лечение, пулпитът причинява разрастване на възпалението

Стига се до ангажирането на периодонциума и костта под него. Тогава възпалението може да премине през различни фази и да ангажира околните тъкани. Може да се стигне до абсцес, който да предизвика болки, възпаление на регионалните лимфни възли, покачване на температурата, отпадналост, затруднено отваряне на устата, невъзможност за хранене. Това възпаление може да ангажира цялата лицево-челюстна област и главата.

Хроничното нелекувано възпаление може да предизвика отдалечени от мястото промени в органи и системи. Има редица изследвания, които показват увеличен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, засягане на респираторната система, стави и други. Има различни обяснения за този процес. Според едни има директно разпространение на микроорганизми от мястото на възпалението по кръвен път до отдалечени от него места, според други се разпространяват токсините на микроорганизмите, според трети продуктите на възпалението са тези, които се разпространяват и увреждат отдалечените органи и системи. Възможно е да се развие алергична реакция, която да е причината. Всяка една теория има своите доказателства, но най-важното е, че човешкият организъм е едно цяло и реагира като такова на всяка промяна или болестен процес.

Независимо от пътя и механизма, по който е възможно да се стигне до подобни смущения, всеки човек трябва да избягва ситуации, поддържащи болестен процес, независимо в коя част или орган. Зъбите не правят изключение и тъй като са 20 временни и 32 постоянни, те представляват заедно с всички свои структури голям брой локални места, които могат да се превърнат в полета на смущения, предизвикващи различни допълнителни увреждания на човешкия организъм.

Проф. Милена Пенева, национален косултант по детска дентална медицина, за в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -