сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТърпението е ключ към успеха, съвети как да го овладеем

Търпението е ключ към успеха, съвети как да го овладеем

Има едно качество, което е свързано с успеха, здравето и удовлетворението от живота и то е търпението. Възможно ли е обаче да се научим да се държим така, ако сега не умеем? Всекидневно повечето от нас изпадат в ситуации, които провокират едно познато чувство – нетърпеливост.

Как да тренираме емоциите си

Случва се докато чакаме на опашката в магазина, на светофара, в задръстването и т.н. А колко пъти сме били свидетели на грозно избухване от някои хора?

Проф. Матиас Зутер знае, колко важно е търпението. Той е преподавател в Европейското висше училище във Флоренция и автор на книги по темата. Търпението е изключително важно за професионалния успех, може дори да компенсира недостигащата интелигентност в някои ситуации, смята експертът.

Голямо 20-годишно проучване в Нова Зеландия например разкрило, че деца, които умеят да чакат, по-късно печелят толкова, колкото и по-интелигентните от тях, но с по-малко самообладание. Освен това е доказано, че търпението ни прави по-доволни от живота, пази ни от претоварване в работата, от прегаряне заради стрес и по този начин дори от инфаркт, допълва социалният педагог Мириам Борн от Хамбург. Ето и съветите на експертите как да се научим да бъдем по-търпеливи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното 
Хомеопатията чисти емоционални травми 
9 съвета как да постигнем щастие 
Трите естествени дроги – секс, спорт и слънце

Трикове срещу внезапно нетърпение

Пет пъти вдишваме дълбоко и бавно, за да избягаме от стреса. Това има директно влияние върху психиката.

Случаите, когато търпението ни е поставено на изпитание, да се разглеждат като своеобразен тест. Ако сте в задръстване или друга ситуация, когато нищо не можете да промените, променете единственото, което е във ваша власт – психическата си нагласа. Вместо да се ядосвате, започнете да обмисляте или планирате отпуска, уикенда или пък се потопете в околната среда.

Преценете реално какво губите от забавянето. Веднъж сутринта ключът ми се счупи в ключалката, споделя Борн. Естествено, това бил от дните с най-много ангажименти. Вместо да се ядосва обаче, тя отишла при съседката да изчака ключаря. Накрая всичко приключило добре и тя успяла да свърши всичко най-важно за деня. Дори той бил по-хубав, отколкото без принудителната пауза.

Три стратегии за дългосрочно търпение

В новозеландско проучване студентите станали по-издръжливи, след като тренирали търпението си със смятане на трудни и скучни задачи. Това тренирало и тяхната самодисциплина. Подобен ефект има и дневникът, в който записваме успехите над себе си.
На някои хора им помага всекидневното припомняне, че е нужно да се проявява търпение, казва Борн. Може да е картинка на костенурка или листче с пословицата „В спокойствието е силата“.

Можете да тренирате търпението си и като се концентрирате върху смисъла на чакането. Фокусирайте се върху целта си. Например в работата си трябва да събирам повече данни от проучвания, за да се получи накрая добър анализ и публикация, казва Зутер. При сглобяването на мебели обаче бързо губи самообладание. Просто целта не е толкова важна за него.

Няма идеален човек, който винаги да е достатъчно търпелив. За неща, където сте най-нетърпеливи, можете да приложите тактика, с която сами се надхитрявате. Ако не можете да изчакате обяда и се нахвърляте върху сладки неща, скрийте бонбоните. Губите ли интерес към първоначалните планове да спестявате за нещо, сложете парите в отделна сметка и накарайте банката всеки месец да превежда в нея някаква малка сума. Лошата новина е, че възрастните не могат да се превъзпитат така лесно. Основите се полагат още в детството. Родителите трябва да са упорити. Детето може да се научи, че търпението си заслужава. Ако то иска да играе футбол вместо да учи, кажете му да чете сега, а после ще получи някакво поощрение. Важно е да спазите обещанието си, съветва Зутер. Нетърпението понякога има положителна роля в живота – прави ни динамични, кара ни да се развиваме. Важен е балансът, обобщава Борн.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -