четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕмоциите са като храната - приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното

Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното

Чувството за вина в определени ситуации може да предизвика множество и най-различи и страдания – от тревожност, пробождане в сърцето или болки в стомаха до рак и ревматоиден артрит, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати у нас. Вече има доста изследвания, които показват как емоциите променят вътрешната биохимия, хормони и ензими в организма.

Чувството на вина повишава риска от инфаркт

Това доказват учени от Медицинския факултет на университета в Атланта. То влияе върху С-реактивния протеин и предизвиква възпалителна реакция в организма. Хората, раздирани от вина, имат намалено ниво на глобулин А. а това провокира дефектен имунен отговор, пояснява д-р Пачова. „Главният мозък е като централен компютър, а всекидневната обработка на информация се случва в „коремния мозък“. Той трябва да „смели“ цялата информация от деня и да изхвърли това, което е излишно. На повечето хора им липсва емоционална интелигентност и не знаят как да се справят с лошите преживявания. С емоциите трябва да се подхожда като към храна – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното. Никой обаче не ни учи на това“, коментира лекарката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стрес и инфекции в основата на автоимунните заболявания при бременните
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата
Хомеопатията чисти емоционални травми

Любопитно проучване в САЩ разкрива връзката между определен тип поведение и коронарната болест на сърцето, дори да няма фамилни или други предразполагащи фактори. За целите на науката 257 доброволци с коронарна болест на сърцето са изследвани в продължение на 9 г. Характеристиките на рисковото поведение са всекидневно да попадаш в сложна, емоционално натоварена среда, да изпитваш постоянен недостиг на време, непрекъснато да се налага преодоляване на противоречия и препятствия. В тази група попадат повечето работещи хора днес.

Добрата новина е, че можем и трябва да вземем мерки за неутрализиране на стреса и негативните емоции. Това може да стане чрез изграждане на емоционална интелигентност, хомеопатия, с помощта на Бахова терапия, шуслерови соли и т.н., успокоява д-р Пачова. Като профилактика на сърдечносъдовите заболявания тя препоръчва системно приемане на индивидуално подбрано хомеопатично лекарство и подходяща комбинация от три шуслерови соли – например номера 2 (калциум фосфорикум), 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). Ако ни мъчи безсъние, трябва да се замислим дали вече не сме си увредили сърцето, защото то управлява съня. При кардиологични проблеми сънят често бяга. Сърцето се свързва с любов, мъдрост, прозрение, прощаване. Затова прошката е много важна за здравето. Отрицателните емоции като омраза, вина и шок вредят.

Защо боледувам от сърце, ако спортувам и се храня правилно

„Пациенти ме питат: защо имам сърдечно заболяване, не е честно, при положение че спортувам, храня се правилно. Оставим ли агресивността, враждебността и нетърпението да вземат превес, рискуваме да увредим сърцето. Това е отговорът“, пояснява лекарката. Невроимунологията е нова наука – тя обяснява как нервната система общува с имунната. Нервус вагус е един от основните модулатори на вегетативната нервна система. Тя не се управлява волево, регулира ритъма на вътрешни органи, изпотяването, ние нямаме директен контрол върху това. Страхът и стресът обаче въздействат върху нея и могат да провокират редица проблеми, дори атеросклероза. „Нервус вагус е като нерв, чиито разклонения са към всички органи и кръвоносни съдове. Той е като магистрала в човешкото тяло, пренася информация в две посоки – от мозъка към периферията и обратно. Установили проблем със съдовете, праща сигнал към мозъка, доказа ново изследване. От съдовата стена сигналът стига до мозъка, а мозъкът реагира – може да задвижи противовъзпалителен отговор и да забави атеросклерозата Негативните емоции и стресът обаче блокират повече или по-малко този ефект“, пояснява д-р Пачова.

Според нея хомеопатията помага да се съхрани крехкият баланс. „Хомеопатичните лекарства са носители на информация и енергия, които могат да въздействат на различни нива в организма. Напоследък в медицината се говори за психо-невро- ендокринно- имунна ос (ПНЕИ). Хомеопатичните медикаменти с високи потенции повлияват именно тази ос – инициират възстановяване отгоре ПНЕИ – надолу към тъканите и органите. А шуслеровите соли пък действат първично на тъканно и клетъчно ниво; на между клетъчното пространство -те се приемат по-продължително време и помагат на клетките да се възстановят, а накрая сигналите стигат и до мозъка – обяснява специалистът. -Имам много пациенти, които идват със сърдечен проблем, ревматоиден артрит или друг автоимунен процес. Те приемат продължително време стандартна за диагнозата им терапия. Ако открия вината като основен отключващ фактор, подбирам лекарство с ниска потенция, което може да помогне на организма да се освободи от тази разрушителна емоция и го назначавам за продължително време. Така месец след месец постигаме резултат“, разказва лекарката.

Перфекционизмът е една от външните прояви на чувството за вина

В практиката на д-р Пачова провели експеримент съвместно с екип физиолози от Медицинския факултет на Софийския университет – измерили променливостта на сърдечната честота на пациенти преди и 10 минути след даване на хомеопатично лекарство. Дори за това кратко време беше отчетен ефект, твърди д-р Пачова. Човек се научава да управлява финансите си, но рядко прави равносметка на емоциите си. Имаме нужда да си кажем „Браво, направи добре това“, вместо „Защо не направи и това?“ Най-често отговорни и можещи хора страдат от чувство за вина по думите на д-р Пачова. Вместо удовлетворение вечер изпитват вина, че не са успели да свършат 101-ото нещо за деня. Перфекционизмът е една от външните прояви на чувството за вина. Насаждането й започва още в детството – например с изискването ученикът да носи винаги само шестици, разказва д-р Пачова. Ето и любопитен случай от практиката й. Жена на 45 години, омъжена учителка, се оплаква от прескачане, сърцебиене и тежест в сърдечната област. Симптомите започнали преди 20 г. Правени са многократни изследвания, консултации с кардиолози в страната и чужбина, но не е установена патология, изследванията са добри. Притеснява се, защото не може да разбере какво й е. Тревожи се, че въпреки всички усилия дъщеря й не се развива според нейните представи. Обвинява се още, че не е действала по-адекватно, за да спаси майка си от тежко боледуване.

По-късно жената споделя за друг тежък момент в живота си – преди 20 г. губи внезапно свой близък и с години приемала антидепресанти, за да дойде на себе си. Д-р Пачова предписва лечение с хомеопатично лекарство, произведено от злато, което помага да „изчисти“ своята психика и своите органи от тежките спомени и вина. След месец жената се чувства много по-добре – с добра енергия, настроение и без сърцебиене. В следващите 6 години пациентката е приемала няколко пъти годишно за кратко време същото лекарство и се радвала на перфектно здраве. Чувството за вина е разрушителна емоция, и за съжаление, не може да се поправи с едно лекарство и само с помощ отвън. Необходимо е хората да осъзнаят този проблем и да работят активно, за да го премахнат. В някои семейства вината е разменна монета, инструмент за управление и контрол върху другите, но цената на това управление е прекалено висока -плаща я цялото семейство, и то поколения наред, защото всички ние знаем колко е трудно да променим определени нагласи на поведение, които сме усвоили от най-ранна възраст, напомня лекарят.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -