вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДиабетици на инсулин вече ще получават по 300 тест ленти

Диабетици на инсулин вече ще получават по 300 тест ленти

Диабетиците над 18 г., които са на лечение с инсулин, вече ще получават по 300 вместо по 150 тест ленти, както беше през 2013 г. Това съобщават от НЗОК, като уточняват, че това ще стане веднага след приключване на процедурата по договаряне с доставчици, която тече в момента. От касата не уточняват в какъв срок ще стане това.

Пациенти, които имат срок до края на януари, за да получат полагащите им се тест ленти, се безпокоят, тъй като не знаят дали, ако пропуснат срока в чакане на 300-те ленти, няма да загубят правото си да получат ленти за цялата година. Експерти на касата съветват хората сега да се вземат полагащите се по старите правила 150 ленти за проверка на кръвната захар у дома, останалите – по-късно.

Не може да се посочи конкретен срок, в който трябва да приключи договарянето, поясниха от пресцентъра на НЗОК. Процедурата (изисквания, дейности, срокове), по която се извършва то, е подробно разписана.

След приключване на процедурата и влизане в сила на утвърдения списък пациентите ще имат възможност да получават по 300 броя тест-ленти, увериха от НЗОК. Те поясниха, че след приключване на договарянето до знанието на лекарите ще бъде сведено указание как да бъдат изписвани лентите за самоконтрол на кръвната захар, за да може хората, които в началото на годината са взели по 150, до края на годината да получат останалите полагащи им се 150. През 2013 г. касата е осигурила заплащане на тест ленти за 74 994 диабетици.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -